PUBLICITAT

Escales-Engordany

Fonts jurídiques asseguren que la batlle no va presenciar l’interrogatori del cas Pujol

Advocats consultats indiquen que el reglament no permet l’absència de Moreno durant les declaracions

Per L.R. / I.Á.

Els testimonis considerats clau en el ‘cas Pujol’ van declarar dijous a la Batllia.
Els testimonis considerats clau en el ‘cas Pujol’ van declarar dijous a la Batllia. | TONY LARA
La batlle encarregada del cas Pujol, Àngels Moreno, es va absentar en els interrogatoris a testimonis considerats clau que van tenir lloc a la Batllia la setmana passada, segons asseguren fonts jurídiques. Les declaracions van ser dirigides pel jutge de l’Audiència Nacional, José De la Mata, que juntament amb la número dos de la Fiscalia Anticorrupció, Belén Suárez, es van desplaçar al Principat acompanyats d’un representant de l’Advocacia de l’Estat després d’obtenir el permís de Moreno i emparats en el conveni de cooperació penal que regeix entre els dos països, segons informava ahir El Periódico de Catalunya. 
 
Advocats consultats per EL PERIÒDIC  van certificar que el reglament no permet que la instructora del cas no estigui present durant els interrogatoris. De fet, les mateixes fonts van explicar que el jutge espanyol ni tan sols podia interrogar directament als testimonis, sinó que calia que les preguntes les formulés mitjançant la batlle. «Tot i semblar-me fort que no interrogui la batlle Moreno, que no acabo de veure clar si va ser així, les preguntes sempre s’han de transitar pel jutge andorrà. Així ho diu la llei de cooperació penal internacional», va apuntar un conegut jurista del Principat. 
 
Així mateix, les fonts consultades van aclarir que «tot el que es va dir i va passar durant les declaracions dels testimonis ha de constar per escrit en el document signat pel secretari, que és el que dóna fe». És a dir, que en cas que es confirmés que Moreno va marxar de la sala on es van dur a terme les declaracions, hauria de sortir en el document signat pel secretari. De no ser així, afegien, «estaríem davant d’un cas de falsedat de documents públics oficials» i l’advocat del cas podria demanar «la nul·litat de les declaracions perquè no hi havia el control que hi havia d’haver». «Si la batlle no va participar en l’interrogatori, els advocats l’haurien d’haver anul·lat i, si com he sentit, és que es va absentar cinc minuts, s’hauria d’haver aturat el procediment fins que hagués tornat», va argumentar un dels magistrats. Tot i així, van apuntar que no tenien constància, de moment, de cap demanda.
 
La majoria de juristes consultats per aquest rotatiu van preferir mantenir el benefici del dubte al voltant de l’absència de la batlle Moreno durant els interrogatoris. «Jo tinc els meus dubtes que hagi estat així» va afirmar un conegut advocat del país. «Si ho hagués fet, estaria molt malament i és una falta molt greu. Si realment ha estat així tampoc entenc el comportament dels advocats per no queixar-se», va indicar amb rotunditat. Un altre jurista andorrà va apuntar que «ho trobo molt fort si és cert que no hi va estar present o es va absentar. A mi em passa això i veig que no hi ha és la batlle, agafo els clients i me’n vaig».
Malgrat això, un d’ells no es va mostrar sorprès i va subjectar que «tot i que no està permès no és la primera vegada que passa». «Andorra és a tercera divisió en la lliga del Dret», sentenciava. 
 
Comissió rogatòria/ Pel que fa al desplaçament d’un jutge espanyol, acompanyat de representants de la fiscalia i de l’Advocacia de l’Estat veí per prendre la declaració a testimonis, les fonts consultades apunten que no és gens habitual. Dins del mateix cas, sí que hi ha hagut visites episòdiques dels fiscals Bermejo i Grinda per intercanviar informació amb el Fiscal General en investigacions relacionades amb la màfia russa i xinesa, però una comitiva oficial encapçalada per un jutge a un altre país, en aquest cas Andorra, resulta molt poc freqüent. «Totalment atípic» van afirmar. «Fins fa poc les comissions rogatòries eren escrites» va recordar un advocat. «El jutjat estranger enviava el qüestionari i el batlle interrogava a la persona sobre la base d’aquest qüestionari que s’havia enviat», va exposar. 
 
Un tercer advocat va manifestar al respecte que «és un tema delicat, sobretot si no tenim proves que, realment, la batlle s’hagi absentat durant l’interrogatori. A mi em resulta xocant, sincerament, i tot es pot magnificar».Tot i això, aquest jurista va remarcar que «objectivament, no em quadra» i que «l’interrogatori l’ha de fer la batlle, que és la que té la sobirania nacional de la justícia». En cas de confirmar-se l’absència, el jurista va afegir que «no em consta que hi hagi cap conveni de col·laboració o de reciprocitat que ho permeti». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT