PUBLICITAT

Escales-Engordany

Concert solidari per a Miquel

Treballadors i afectats preparen un acte en el que podrien participar artistes catalans molt coneguts

Per JOSEP ROMERO

Pau Donés, lider del grup català Jarabe de Palo, en una recent actuació musical.
Pau Donés, lider del grup català Jarabe de Palo, en una recent actuació musical. | FERRAN FENDRA
La visita que va realitzar la setmana passada el líder del grup català Jarabe de Palo, Pau Donés, al exdirector de la BPA, Joan Pau Miquel, a la presó de la Comella ha tingut una gran repercussió a les xarxes socials, fins al punt que treballadors i afectats per l’afer han decidit aprofitar aquesta circumstància per donar un pas endavant dins de la campanya que duen a terme en demanda de la llibertat del exprincipal executiu de l’entitat bancària, sota el lema Jo dono suport als treballadors i afectats de BPA. 
Segons informa el diari Crònica global, els seus interlocutors han exposat el cas a diversos artistes de primer nivell de l’estat veí per poder organitzar durant la primera quinzena del mes vinent un concert solidari, que es faria coincidir amb el primer aniversari de Miquel a la presó. En concret plantegen celebrar l’acte el 4, el 9 el 10 o el 13 de març. Han demanat que l’esdeveniment  estigui encapçalat per Pau Donés i el seu grup Jarabe de Palo. L’organització vol tancar quant abans el cartell per poder fixar la data quant abans millor.
 
També s’han posat en contacte amb Sopa de Cabra i altres figures de la cançó com ara Joan Manel Serrat i Luz Casal i pretenen fer extensiva la petició a Raimón, Lluis Llach, Joan Isaac o Quico Pi de la Serra.
 
L’objectiu del concert solidari és denunciar el cas de Joan Pau Miquel en particular, però també el d’altres reclusos a Andorra «als quals se’ls aplica la pena de presó preventiva sense cap control», segons asseguren els seus organitzadors. L’entorn de la plataforma indica que és habitual que els batlles del Principat mantinguin entre reixes a acusats que no han estat formalment acusats i que en alguns casos no ho arribaran a ser mai.
 
UN ANY DESPRÉS / La magistrada Canòlic Mignorance Cairat va dictar el 16 de març de 2015 l’acte d’imputació en virtut dels articles 409 i 4010 del Codi Penal del Principat per ingressar a la presó sense fiança el que havia estat el primer executiu de Banca Privada d’Andorra i conseller delegat de la filial a Espanya, Banco Madrid. 
Se li va imputar un delicte major de blanqueig de capitals, que comporta penes d’entre tres i vuit anys de presó. Si finalment Miquel fos acusat, ja hauria complert una part destacada de la condemna.
 
L’exdirector general de BPA, porta 11 mesos a la presó preventiva sense que existeixin proves concloents que dictaminin que va intervenir en una presumpta xarxa de blanqueig de capitals des de l’entitat financera. D’aquest manera i, sense passar del banc a la banqueta, va ser empresonat.
 
La presó preventiva és una figura que existeix en totes les legislacions del món davant el perill que certs detinguts puguin destruir proves en quedar en llibertat després d’un arrest. En els casos de delictes econòmics és habitual, ja que la destrucció de documents acostuma a significar que és impossible demostrar el delicte.
 
FINAL AL PROCÉS DE SANEJAMENT/ Els Estats Units van aixecar el veto financer a Banca Privada d’Andorra, divendres de la setmana passada. En un comunicat el FinCEN, organisme depenent del Tresor dels EUA, considera finalitzat el procés de sanejament dels passius de BPA i avala la segregació del balanç sa en la nova entitat denominada Vall Banc que va dur a terme l’Executiu del Principat.
 
La mesura és important perquè permetrà a mitjà termini l’obertura de la línies de finançament en dòlars per als corresponsals, alguna cosa que ni tan sols estava tenint Vall Banc en aquest moment i que suposava un dels majors problemes per a la venda, 11 mesos després que esclatés l’escàndol. 
 
El FinCEN assegura que «BPA ja no opera de manera que representi una amenaça per al sistema financer dels Estats Units. Les autoritats d’Andorra van assumir el control de la gestió i les operacions de BPA i es troben en les etapes finals de la implementació d’un pla de resolució que està aïllant els actius, passius, i els clients de l’entitat que susciten problemes pel diner negre».
 
El govern andorrà entén aquesta nova nota del FinCEN com un suport dels Estats Units al procés d’intervenció i venda de BPA que està portant l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries.
 
L’AREB està ple procés de venda de Vall Banc, i els quatre bancs andorrans estan participant activament en el procés.
Per als grups a l’oposició parlamentària al Consell General la comunicació de les autoritats estadounidenques és «positiva» però s’allunya «d’avalar» les actuacions de les autoritats estatals. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT