PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Montobbio escriu sobre els búnquers i els anys de govern d’Enver Hoxha

L’ambaixador espanyol va ser el primer diplomàtic hispà a Albània entre els anys 2006 i 2011

Per E. J. M.

Uns búnquers en una platja albanesa.
Uns búnquers en una platja albanesa. | EL PERIÒDIC
L’any 1987, Albània va inaugurar el seu primer semàfor. Un país amb un semàfor i més de 700.000 búnquers, construïts per ordre d’Enver Hoxha (1908-1985), el dirigent del país entre 1946 i 1985. L’anècdota la recorda Manuel Montobbio, l’ambaixador d’Espanya a Andorra, que va ser el primer diplomàtic espanyol a Albània (2006-2011). Montobbio narra les quatre dècades de Hoxha al capdavant del país en el llibre Búnkeres (Icaria). L’ambaixador té previst presentar el llibre en diverses ciutats espanyoles, però encara no hi ha cap acte previst al Principat.

Entre l’assaig i la poesia, Montobbio explica que Hoxha va manar construir un milió de búnquers per protegir Albània d’un hipotètica invasió. Era l’època de la guerra freda i Hoxha era un dirigent comunista que temia un atac. Per contra, un anticomunista com el general Franco també va témer un atac dels antifeixistes i va començar a construir la Línia Pirineus. Encara queden molts búnquers pel Pirineu, tot i que no els milers i milers que romanen a Albània.

A Búnkeres, Montobbio utilitza els búnquers que es construïen als límits del país com a metàfora dels murs que s’aixecaven entre la ciutadania, uns búnquers interiors que coartaven la llibertat dels albanesos, sotmesos a un règim autoritari.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT