PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els treballadors, molestos per la falta de transparència de l’AREB

La trobada que van mantenir Hinojosa i Goyache amb els assalariats no resol cap dels seus dubtes

Per Iván Álvarez

César Goyache, membre del consell d’administració de l’AREB i el seu president, Albert Hinojosa, el passat juny
César Goyache, membre del consell d’administració de l’AREB i el seu president, Albert Hinojosa, el passat juny | Tony Lara
La darrera nota del FinCEN, emesa divendres passat, on retirava les consideracions de blanqueig de capitals sobre BPA i que facilitava el camí que ha de seguir Vall Banc, no ha eliminat els dubtes que existeixen en el gruix dels treballadors de l’entitat intervinguda. Es més, segons ha pogut constatar EL PERIÒDIC, molts mostren un desencant evident davant de les formes, «la prepotència i l’opacitat» que va mantenir l’AREB a l’hora d’informar del contingut de la nova comunicació de la unitat del Tresor americà.
Divendres cap a les 5 de la tarda, «amb certa celeritat», i poc abans de la compareixença de Jordi Cinca, l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries va convocar als treballadors per informar de la nota del FinCEN. En la segona planta de la seu central de l’entitat, Albert Hinojosa, president, i César Goyache, home fort del consell d’administració, van transmetre al gruix dels assalariats el significat del contingut de la nota. Una explicació «en la mateixa direcció que el Govern i en la mateixa sintonia que Cinca», segons fonts consultades per aquest rotatiu.
Aquests treballadors van explicar que en la trobada hi va haver «massa triomfalisme i massa propaganda» i que l’AREB «no va aportar cap data de començament ni res». En aquest sentit, una de les fonts consultades va exposar amb rotunditat que els treballadors preguntaven, per exemple, sobre el tema de les corresponsalies i no trobaven cap resposta aclaridora. «Contestaven amb prepotència i sense aportar res que ens pogués aclarir els nostres dubtes», va apuntar. 
Un altre va afegir que mantenen «la sospita» que l’AREB amaga molta informació als treballadors «perquè saben que hi ha coses que no s’han fet bé». «Sembla que s’ofenguin quan se li fan preguntes i esperen que tothom tingui confiança cega en ells i això no pot ser», va aclarir un d’ells, que va confirmar que Goyache es va mostrar visiblement molest davant les preguntes. «Els molesta que hi hagi qualsevol dubte sobre la tasca que estan fent i nosaltres les seguim tenint», va aclarir un dels treballadors. «Sobretot de la intervenció, que seguim pensant que no era necessària», va assenyalar un altre treballador. 
El fet de plantejar dubtes i neguits a l’AREB al voltant de quins seran els passos a seguir, quan es farà efectiu el traspàs d’actius, de clients, de treballadors o preguntar quan es farà la migració informàtica sembla, pel que asseguren els treballadors, que incomoda a l’actual cúpula. «Hi ha massa opacitat, molt obscurantisme i això no ha canviat. Preguntem coses concretes d’operativa, dates de quan es faran algunes coses, perquè ho necessitem saber, i es neguen a respondre», va apuntar un. «I quan ho fan, no aporten res, ho fan amb prepotència i amb la ferma voluntat de no donar cap informació als treballadors», va asseverar un altre. En definitiva, no volen explicar els detalls del procés. «Curiosament, el que sabem de l’auditoria de PwC ho sabem per inputs que hem anat rebent de la mateixa empresa, no pas per l’AREB». 
 
Migració informàtica/ Una de les fonts consultades va posar sobre la taula el tema de la migració informàtica de BPA, que estava fixada i prevista per aquest mes de febrer, i va assegurar que encara no hi ha una data fixada per realitzar-la. «He sentit que ho volen arrencar sense fer cap tipus de prova i aquest és un risc evident en una entitat bancària». «Espero que, finalment, no sigui així», va puntualitzar.
 
Més comiats/ L’entitat, d’altra banda, segueix prescindint de treballadors que ja havien estat cessats dels seus càrrecs amb anterioritat. Ahir es va arribar a un acord de rescissió amb dos gerents, que van marxar amb el 50%, i un tercer està encara en procés de negociació. Són els casos d’assalariats que, tot i ser apartats i no poder desenvolupar activament la seva feina, seguien en nòmina de BPA. 
Finalment, en altre ordre de coses, l’àrea d’Immobles es quedarà a BPA perquè els seus actius aniran destinats íntegrament al procés de liquidació i per tal de poder fer front als diversos pagaments.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT