PUBLICITAT

ORDINO

Les tradicions es mantenen: cant de caramelles a Ordino

Els cantaires entonen per Pasqua cançons i balls populars

Per EL PERIÒDIC

Cantada de caramelles a la plaça Major d’Ordino, ahir al migdia.
Cantada de caramelles a la plaça Major d’Ordino, ahir al migdia. | TONY LARA
Uns 25 cantaires de la Coral Casamanya i del Grup Artístic d’Ordino van oferir ahir la tradicional cantada de caramelles a la plaça Major d’Ordino. El director de les Caramelles, Josep Puig, va detallar el repertori de l’actuació dels caramellaires: una sardana, dos valsos i, finalment, l’himne nacional. Els cantaires van recórrer els carrers i les places del poble passant la cistella pels balcons per recollir els donatius.

Les Caramelles són una festa d’interès cultural inventariada al catàleg de patrimoni cultural, que se celebra a Ordino i a Sant Julià de Lòria. El seu origen a Andorra es remunta a la Segona Guerra Mundial, quan es van establir a Andorra refugiats catalans que van transmetre el seu folklore i tradicions.

Les caramelles són unes cançons i balls populars, algunes d’elles sardanes, que es canten per Pasqua o Pasqua Florida. Les caramelles eren, tradicionalment, de temàtica religiosa, ja que cantaven la joia de la resurrecció de Crist.

El grup de cantaires es planta al peu del balcó dels amics i d’altra gent del poble per cantar unes cançons i duen la cistella lligada al capdamunt d’una llarga vara i tota adornada de cintes, que arriba fins al balcó de l’homenatjat, el qual, en correspondència, hi deixa el seu donatiu. En el seu origen, el caramellaires recorrien els diversos masos anunciant la bona nova de la resurrecció de Crist, i a canvi rebien ous i botifarres.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT