PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Cal mantenir la guàrdia

La presència de verins i productes tòxics per matar gossos i gats continua preocupant els propietaris dels animals que mantenen l’alerta

Per ESTHER JOVER MARTÍN

Un gos en un parc
Un gos en un parc | El Periòdic
Fa uns dies, al barri de Gràcia de Barcelona s’han produït enverinaments en cadena a gossos, amb almenys vuit cans morts i vuit intoxicats. La guàrdia no es pot baixar mai. Després de la mort, fa unes setmanes, del gos Fly, que va ser enverinat a la zona dels Vilars, els propietaris dels animals continuen a l’aguait. 
A més, els agents del Servei de Circulació d’Escaldes-Engordany es passegen per la zona (als voltants de l’església de Sant Romà dels Vilars) per estar atents a alguna presència sospitosa. De fet, i com ha confirmat el comú de la parròquia, algú es dedica a treure les bossetes amb mata-rates que l’empresa encarregada del control del control de plagues col·loca a l’interior de les boques del clavegueram. 
Fa pocs dies, l’entitat Bomosa va alertar mitjançant les xarxes socials de presència de verí a la carretera de Nagol, a la zona del Trillà, on van morir tres gats d’un xalet. Segons Bomosa, els banders es van desplaçar al lloc i l’endemà es va tornar a trobar «carn enverinada». Les entitats animalistes recorden que si es localitza verí a la via pública, cal avisar la Policia o els agents de circulació i, en cap cas, tocar el producte tòxic.
La processionària enverina
 
A més del perill dels verins i productes tòxics, hi ha un altre perill per als gossos i els gats: la processionària. Els voltants del cementiri de Santa Coloma n’està ple, i pot resultar molt tòxica –fins i tot, mortal– si un animal la toca, ja que l’insecte deixa anar un polsim molt actiu. La processionària és una plaga molt present als boscos i és molt perillosa.
Avís de tractaments
 
D’altra banda, l’entitat Apapma ha difós el tractament contra rosegadors que s’està realitzant a en una propietat a prop del safareig de Sornàs. El propietari ha alertat que s’està efectuant aquesta acció, amb verí, un procediment legal i autoritzat, amb el vistiplau del departament de Medi Ambient.
Apapma suggereix «al propietari, o futurs propietaris que hagin d’efectuar tractaments similars amb verí, que seria molt recomanable i d’agrair, per totes parts, que informéssiu del tractament amb algun cartell o indicació». 
 L’entitat PADA (Protecció animal, defensa i ajuda) ha endegat una campanya de recollida de firmes a la plataforma Change.org per demanar al Govern que reguli la venda de verins. La intenció és que el verí només es pugui vendre en llocs especialitzats i amb un control, sense que estigui a l’abast dels particulars. La iniciativa ja ha aconseguit més de 800 signatures.
Les alertes d’emmetzinaments d’animals a la via pública són periòdiques, ja que l’any passat també es va advertir d’alguns gossos enverinats a un pipicà d’Encamp. Fa unes setmanes també s’ha insistit molt en la presència de salsitxes amb claus a l’interior escampats per la zona de Fontaneda, a prop d’un parc infantil.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT