PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els clients no recuperaran tots els diners en els pròxims sis mesos

Aquells que tinguin preferents les perdran perquè serviran per «recapitalitzar» el banc

Per R. M. S.

Una moto passa per davant de la seu central de Banca Privada d’Andorra, a Escaldes-Engordany.
Una moto passa per davant de la seu central de Banca Privada d’Andorra, a Escaldes-Engordany. | TONY LARA
Jornada de reaccions, puntualitzacions i aclariments la que es va viure ahir, en el dia després a l’anunci de la compra per part del fons nord-americà JC Flowers que es quedarà Vall Banc per 29 milions d’euros. Albert Hinojosa, el president de l’AREB, que no és prodiga entre els mitjans de comunicació des que va esclatar la crisi financera fa més d’un any, va ser el convidat a qui tothom observava durant el programa Ara i Aquí de Ràdio Nacional, en una intervenció que va voler deixar clar, primer que JC Flowers «no és un fons voltor», i el més important, que els clients recuperaran la totalitat dels seus diners, però que no serà fins d’aquí a sis mesos, segons es llegeix a la resolució del Consell d’Administració de l’AREB que és pública al BOPA. A més, hi haurà restriccions, almenys inicialment per evitar la manca de liquiditat sobtada de l’entitat i que, d’aquesta manera, pugui funcionar amb normalitat almenys en els seus inicis.
 
«Aquesta és una de les crisis que han passat al món que no costarà res als diners públics», va dir Hinojosa durant l’entrevista a la ràdio pública. Tampoc no afectarà, segons va especificar, als clients «traspassables», que recuperaran tots els seus diners però d’aquí a sis mesos. Abans, podran anar agafant diners dels seus comptes, on tindran «a la vista» el 20% en un primer moment. Així s’explica al BOPA: «El saldo de compte a la vista del client serà el 20% del saldo total que disposava en el compte de BPA, i no podrà sobrepassar els 25.000 euros. En el cas que aquest 20% sigui inferior als 15.000 euros, aquest compte es crearà amb un saldo que respondrà al mínim entre el saldo total del compte antic i els 15.000». 
 
En aquest cas, però, sempre es parlar de comptes/clients «traspassables», perquè la resta no entra en aquest joc. De fet, Hinojosa va explicar que dels 2.300 que estaven en dubte, els 930 que ja estaven marcats en vermell ho seguiran estant i no podran accedir als seus diners. Els altres gairebé 1.400 que estaven en gris, si expliquen bé l’origen dels diners i presenten la documentació, són a temps encara de ser catalogats com a «traspassables».
 
Les preferents / «Són un producte lícit», va dir Hinojosa, «però és d’inversió i no d’estalvi». El president de l’AREB va explicar que les preferents «van vinculades a l’evolució de la societat que tu compres, i si aquella societat té un problema», segons va dir, «segons l’article 36 de la llei s’ha d’utilitzar per recapitalitzar el banc». Per tant, aquells que hagin obtingut preferents, no recuperaran els diners. Particularment, amb contractes tipus de plans de pensions amb BPA Assegurances vinculant un tant per cent a preferents, se’n farà càrrec la companyia.
 
Les corresponsalies / Hinojosa va manifestar respecte a les corresponsalies obertes, tot sense poder concretar si són les mateixes que tenia BPA, que va ser «un exercici molt complicat», i que les negociacions van començar a l’estiu, «amb un banc que ha estat acusat de blanqueig de capitals». «Aquesta crisi comença per una crisi de confiança, una crisi de corresponsals, les contraparts no volien operar, i recuperar aquesta confiança ha estat molt complicada», va dir.
 
«Equilibri» de treballadors / Ara hi ha un centenar de treballadors a l’entitat. «No sé dir el número exacte», va dir Hinojosa, però «pel que hem viscut els últims mesos hem arribat a una situació d’equilibri». Amb tot, el president de l’AREB no va poder garantir la continuïtat de tots, però sí va parlar de la gran majoria. Al llarg dels últims mesos el banc ha viscut una reducció substancial de diferents treballadors que o bé han anant fent fora, o bé han anant marxant per decisió personal. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT