PUBLICITAT

ordino

El Govern proposa fixar per llei els criteris museístics

El Ministeri de Cultura treballa en un Pla Estratègic per al 2023

Per El Periòdic

Els membres del Consell Assessor, reunits ahir amb la ministra de Cultura, Olga Gelabert.
Els membres del Consell Assessor, reunits ahir amb la ministra de Cultura, Olga Gelabert. | ANA/ s.f.
El Consell Assessor de Patrimoni Cultural, reunit ahir per segona vegada, estudia la creació d’una Llei de Museus, a través de la qual es regirien els criteris què s’haurien d’adequar els espais d’exposició del país en funcionament. Aquest anunci s’afegeix a la confirmació que el Ministeri de CUltura treballa en la redacció del Pla Estratègic de cara al 2023. A més, es va descartar la construcció del Museu Nacional durant la legislatura vigent.
 
La casa museu Areny-Plandolit va aplegar ahir per segona ocasió els membres del Consell Assessor de Patrimoni Nacional, que va aprovar, d’una banda, fe del fons Josep Alsina  Bé d’Interès Cultural i, de l’altra, publicar la monografia de les excavacions de Juberri. La qüestió més important, però, va ser l’estudi de la possibilitat de tirar endavant una Llei de Museus on es contemplaran aspectes tècnics i d’orientació dels espais expositius. 
 
Punts de la norma/ La nova regulació contemplaria aspectes com la pròpia definició dels museus o els conjunts monumentals, com haurien de funcionar, els espais expositius, els requeriments de personal amb què han de comptar els centres, el conjunt i les necessitats d’exposicions i el seu caràcter, si han de ser permanents o temporals, les condicions de les sales o, fins i tot, el plantejament del mateix Museu Nacional.
Tal com va assenyalar la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, aquestes qüestions són prèvies al projecte d’un Museu Nacional, que «pot ser una cosa virtual, pot ser un relat de la nostra història». La ministra va defensar, segons informa l’ANA, la incorporació del conjunt d’espais expositius al Museu Nacional: Areny-Plandolit, Casa Rull, el Museu de l’Automòbil... No va avançar calendari, «però són temes que han sortit i que tinc ganes de portar-los a Govern». 
 
De cara al 2023/ El Ministeri treballa en la redacció d’un Pla Estratègic de Museus que fixa un horitzó pel 2023. La intenció passa per la  modernització. Com a exemple va posar la necessitat de millorar les instal·lacions per acostar el sentit dels museus als visitants: «A Casa Rull hi ha audioguies però no a Areny-Plandolit, i visualment és molt més entenedor». 

La monografia de Juberri, corregida/ El Consell va analitzar la revisió feta per part d’experts sobre la monografia sobre del jaciment de Juberri . Tal com va reconèixer la ministra «hi havia alguns dubtes», motiu pel qual un assessor extern ha fet propostes de millora. 
 
La monografia ha estat sotmesa una anàlisi més profunda per resoldre problemes editorials que s’han de corregir. Segons Xavier Llovera, un dels vocals que va participar en les primeres excavacions de Juberri al 1982, «s’ha de considerar el jaciment de Juberri un únic jaciment, amb tots els períodes històrics». La monografia sobre els treballs arqueològics fets el 1983 i el 1984 s’afegiran a la publicació juntament amb informacions suplementàries «perquè quedi una publicació magnífica». 
 
Finalment, la ministra va reconéixer que el projecte museístic de Ràdio Andorra està enllestit però aturat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT