Ordino

Volta als Ports perfecta

La 39a edició compta amb 1.300 participants en una bona estrena del recorregut final del Tour de França

Per r. m. s.

Alguns ciclistes gestionen ahir el port de Beixalís, ahir, el penúltim abans de l’ascensió final a Arcalís. | Tony Lara
Dia perfecte per a la pràctica del ciclisme el d’ahir, amb sol i bona temperatura –fins i tot massa calor–, i jornada ideal en la Volta als Ports (VPA), la marxa cicloturista per excel·lència al Principat amb les seves 39 edicions, que ahir va comptar amb 1.300 ciclistes –l’any passat en van ser 1.100– de 14 països diferents.

La Multisegur Volta als Ports segueix sumant veterania amb 39 edicions, i la d’ahir va ser «un èxit», segons va valorar ahir el director de la marxa i president de la Federació Andorrana de Ciclisme (FAC), Gerard Riart. En una prova esportiva cicloturista com aquesta, realment els protagonistes van ser els 1.300 participants –una mica menys tenint en compte les habituals baixes d’última hora– que van assolir els tres recorreguts previstos. El llarg, el mitjà i el curt, però, acabaven en el mateix lloc, és a dir en el cim d’Arcalís, a la Coma, on ja és final habitual de la Volta als Ports.

El recorregut llarg va comptar amb 680 participants, mentre que el mitjà en va tenir mig miler. Per últim, els que van optar per la distància curta van ser una seixantena. El recorregut llarg sumava 109 quilòmetres amb 3.200 metres de desnivell, passant pels ports de la Peguera (la Rabassa), la Comella, Beixalís i la Coma d’Arcalís. El mitjà feia idèntic circuit, a excepció de la llarga ascensió a la Peguera, mentre que el curt pujava Anyós des de la Massana i coronava Arcalís, a més de 2.000 metres d’altitud.

En el llarg, el més ràpid va ser Raül Portillo, un guanyador de marxes com la Quebrantahuesos o la Irati Extrem, que va arribar a meta acompanyat pel professional Simon Clark. De fet, de professionals n’hi va haver una desena, entre ells molts corredors de l’Orica-GreenEdge, alguns de l’IAM, Caja Rural i Ettix, amb Carlos Verona, que ve de córrer el Giro d’Itàlia.

El podi masculí el va completar Mark O’Brien en el recorregut llarg, distància en què el primer andorrà va ser Òscar Cabanes (Agrupació Ciclista), a 12 minuts del vencedor i en l’11a posició. En categoria femenina, la millor va ser Martina Sans, seguida de Teresa Costa i Mireia Fonollosa.
En el recorregut mitjà (80km), els més ràpids van ser Jaume Rué i Sílvia Fonts, mentre que van completar els podis masculí i femení, Emili Pérez i Wilson Ferreira, i Lorena Ledesma i Deborah Armacet, respectivament.

«Immilorable» / «Ha sigut immillorable», va dir Riart ahir. «Els participants ens han dit que el nou recorregut era més dur tot i ser més curt, però molt més xulo, perquè és més èpic». Des de l’organització van destacar, a més, la feina dels 130 voluntaris, cossos de circulació i Policia, que van ajudar a què tot sortís de la millor manera possible.