PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El català, llengua internacional

150 universitats de tot el món ensenyen la nostra llengua

Per El Periòdic

Alumnes del Campus en una edició anterior
Alumnes del Campus en una edició anterior
Actualment, més de 6.000 estudiants segueixen cursos de llengua i cultura catalanes de tots els nivells en 28 països d’Europa, Amèrica, Àsia i Oceania. 150 universitats a tot el món imparteixen docència de català, de les quals 88 reben suport econòmic de l’Institut Ramon Llull i una rep el suport del Govern d’Andorra. La Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’exterior comprèn 19 universitats de fora de l’àmbit lingüístic que disposen d’especialització d’estudis catalans –graus o minors.

La Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’exterior és una part crucial de la projecció internacional de la cultura catalana en àmbits de màxima excel·lència, i esdevé així un important instrument de diplomàcia cultural. No només garanteix la presència de la llengua i la cultura catalana a les universitats del món mitjançant centres de recerca i càtedres de professors visitants en universitats d’excel·lència, sinó que també forma professionals competents en llengua i cultura catalanes que poden contribuir a la projecció exterior de la cultura; i facilita els intercanvis econòmics i culturals amb països estratègics. La Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’exterior genera un valor molt important per a tots els col·lectius implicats: els estudiants, el professorat, les universitats de l’exterior i la mateixa societat.

Des d’un punt de vista global, França, Alemanya i el Regne Unit són els països amb major oferta d’estudis catalans fora de l’àmbit lingüístic. Llocs tan dispars com Xile, Cuba i Japó també compten amb universitats que imparteixen cultura i llengua catalanes. Universitats tan prestigioses com la Queen Mary de Londres, la Sorbonne de París, la City University de Nova York i la de Standford a Califòrnia ofereixen estudis de català i reben suport de l’IRL per a la recerca sobre la llengua i la cultura catalanes a través de centres d’estudi i càtedres de professors visitants. A casa nostra, el Govern d’Andorra té un conveni amb la Universitat Carolina de Praga, a la República Txeca.

D’aquesta manera, es promouen els estudis de llengua i cultura catalanes a les universitats de l’exterior. Per assolir aquesta fita, es tracen acords amb universitats de l’exterior per tal de promoure-hi la docència d’estudis catalans; així mateix, s’ofereix suport a més de 140 centres amb presència dels estudis catalans a tot el món. Paral·lelament, es secunden les associacions internacionals de catalanística i s’estimulen els estudis avançats i la recerca sobre estudis catalans en universitats de prestigi. 

Per altra banda, també s’organitzen proves oficials per als estudiants per acreditar els diferents nivells de llengua catalana, d’acord amb el Marc europeu comú de referència. Així, podem obtenir un certificat que acrediti els nostres coneixements de català a la Universitat Carolina de Praga, de la mateixa manera que el podem obtenir a Andorra. 

També per als estudiants de l’exterior, es promouen accions per complementar la seva formació més enllà de les aules, ja sigui amb conferències, visites d’escriptors o jornades culturals, entre altres. A més també es proposen cursos d’estiu en el domini lingüístic català per garantir la immersió lingüística.

Estada lingüística d'estiu a Barcelona
L’estada lingüística és una de les opcions que s’ofereix als estudiants per visitar la ciutat comtal i així millorar els coneixements de llengua catalana. Es combinen cursos de llengua i cultura catalanes a la Universitat de Barcelona, amb un programa d’activitats de lleure i d’intercanvis lingüístics i grups de conversa amb estudiants de la UB, aprofitant de tots el avantatges que ofereix l’estiu a Barcelona.

Campus Universitari de la Llengua Catalana
El Campus va néixer ara fa 15 anys, fruit de la col·laboració entre el Govern d’Andorra i l’Institut Ramon Llull. Es tracta d’una iniciativa destinada a estudiants universitaris nocatalanoparlants, que no viuen en territoris de parla catalana, interessats en el català i la cultura que s’hi expressa. Aquesta immersió lingüística i cultural els permet ampliar de forma pràctica els coneixements de llengua catalana adquirits al llarg de l’any acadèmic universitari. Així mateix, gràcies a l’ampli ventall d’activitats culturals i de lleure, es brinda als estudiants la possibilitat d’integrar-se en el teixit social i el context natural d’Andorra i Catalunya. Durant 15 dies, una setmana al Principat d’Andorra; i l’altra, a la ciutat de Girona, 30 estudiants de l’exterior viuen plenament en català. 

El Campus ha tingut lloc a Andorra des dels seus inicis. Cada dos anys es canvia de parròquia, per tant, després de catorze anys, el Campus ja ha tingut lloc arreu del país. Enguany torna a començar el cicle i serà Canillo la parròquia amfitriona. Per altra banda, la ciutat de Girona rebrà per quarta vegada els estudiants, ja que en els onze anys anteriors s’havia l’estada a Artà, a l’illa de Menorca. 

Lectorat de català a Praga
Es promou el reconeixement extern del Principat d’Andorra i de la seva llengua a través del lectorat de català establert a la Universitat Carolina de Praga de la República Txeca des del 1991. Dos anys més tard, el 1993, el lectorat fou reforçat amb conveni signat entre el Govern d’Andorra i la universitat. Per assegurar el lectorat, es gaudeix d’un conveni de col·laboració entre el Govern i l’empresa andorrana «Promocions mèdiques andorranes», amb seu a Praga.

A Praga s’imparteixen els nivells llindar i bàsic de la llengua oral, grups de conversa, seminaris de gramàtica i de redacció de documents, cursos sobre l’Andorra contemporània, la història de la literatura i del teatre en català, etcètera.

D’altres iniciatives que es promouen des del lectorat són:
· Setmanes i /o jornades culturals dedicades a Andorra
· Conferències sobre la seva actualitat política i econòmica
· Jornades folklòriques i de cuina andorrana
· Jornades culturals i musicals sobre d’altres terres de parla catalana
· Visites d’escriptors i tallers de poetes

Podeu consultar tota l’oferta formativa al web: www.epep.cz


Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT