PUBLICITAT

Andorra La Vella

L’exconseller delegat de BPA continuarà en presó provisional

El Tribunal Superior desestima el recurs del lletrat a la pròrroga decretada el mes de març / La defensa sol·licitava la modificació d’empresonament per l’arrest domiciliari

Per LÍDIA RAVENTÓS

L’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, arriba a les instal·lacions de la Seu de la Justícia, ahir.
L’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, arriba a les instal·lacions de la Seu de la Justícia, ahir. | MARICEL BLANCH
El Tribunal Superior va desestimar ahir el recurs presentat per l’advocat de l’exconseller delegat de Banca Privada d’Andorra (BPA), Joan Pau Miquel, a la pròrroga de quatre mesos de presó provisional decretada per la batlle del cas el passat mes de març. En l’apel·lació presentada, el lletrat de l’acusat sol·licitava la modificació de presó provisional per la d’arrest domiciliari motoritzat. La desestimació del Superior significa que Miquel seguirà en presó provisional.
 
La cita a la seu de la Justícia donava resposta al recurs entrat per part de la defensa contra la tercera –i penúltima– pròrroga de presó provisional que la batlle instructora del cas BPA, Canòlic Mingorance, ordenava el passat mes de març després de complir-se un any de l’ingrés de Miquel a la Comella i que finalitzava el juliol. Actualment, Miquel segueix empresonat perquè el mateix mes de juliol la batlle va acceptar la demanda de la fiscalia d’ampliar quatre mesos més la presó provisional.
 
Aquest és el darrer ajornament que contempla la llei i que mantindrà l’acusat al centre penitenciari de la Comella com a màxim fins el proper mes de novembre. En complir-se aquesta data, Joan Pau Miquel, únic enjudiciat i detingut d’ençà que l’entitat va ser intervinguda el març de l’any passat, arribaria als 20 mesos d’empresonament provisional. Després, l’exconseller delegat de l’entitat bancària quedaria en llibertat sempre i quan la batlle no hagi passat abans la causa al Tribunal de Corts. En aquest cas, caldria esperar la sentència.
 
Durant la vista oral al Superior celebrada ara fa un mes, el representant legal de J.P. Miquel va argumentar l’apel·lació explicant que, al seu entendre, s’estava vulnerant el dret fonamental a la llibertat del seu client. I assegurava que, vist «l’estat avançat de la investigació» i la «col·laboració» oferta per l’acusat de delicte continuat de blanqueig de capitals, no existia la possibilitat que aquest interceptés la investigació ni tampoc risc de fuga, tal com apuntava la fiscalia. 
 
Per la seva banda, el ministeri públic, personat pel fiscal general, Alfons Alberca, va retreure que el «procediment» pel qual s’ha presentat el recurs «és inidoni». I va recordar el perill que, a parer seu, les accions de Miquel i altres directius han suposat per a la plaça financera andorrana.
 
Refusat el recurs a l’última pròrroga/D’altra banda, el Tribunal de Corts també va desestimar la setmana passada el recurs que el lletrat de Joan Pau Miquel havia presentat davant la quarta i última pròrroga de presó provisional que permet la llei. Aquest ajornament extaordinari mantindrà tancat a l’exconseller delegat de BPA al centre penitenciari de la Comella com a màxim fins el novembre, si no ha estat processat abans. En aquest cas, caldrà esperar la sentència del Tribunal de Corts. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT