PUBLICITAT

Els Cierco denuncien amenaces de comandaments policials espanyols

Higini Cierco assegura que se'ls va demanar dades d'Artur Mas, Junqueras i els Pujol.

Higini Cierco es dirigeix a la Batllia, aquest matí
Higini Cierco es dirigeix a la Batllia, aquest matí | MARICEL BLANCH
L'expresident de Banca Privada d'Andorra (BPA), Higini Cierco, ha denunciat aquest matí davant la jutge instructora del 'cas BPA', Canòlic Mingorance, "amenaces i extorsions" per part de comandaments policials espanyols un any abans de la intervenció del banc , que les ha relacionat amb el 'cas Pujol'.

En un comunicat, els germans Higini i Ramon Cierco, accionistes majoritaris de BPA, han explicat que han declarat davant la jutge per la intervenció de l'entitat el 10 de març del 2015 després de l'acusació de blanqueig de capitals per part de la Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) del Departament del Tresor dels Estats Units, i que s'ha posat en coneixement de les amenaces "amb valor de denúncia".

Segons Higini Cierco, aquests "comandaments policials espanyols" li van advertir que, si no col·laborava amb ells aportant informació financera sobre l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, actuarien contra BPA fins i tot a través de l'administració nord-americana.

Cierco ha afirmat que el Govern andorrà està al corrent "des de fa mesos" de les pressions rebudes, perquè s'ha informat personalment a diferents dels seus integrants, entre ells el màxim responsable de l'Executiu, Toni Martí, i diversos ministres.

Higini Cierco i els assessors legals han posat els fets en coneixement de la jutge perquè adopti les mesures legals pertinents i han anunciat l'impuls "de totes les accions legals que siguin necessàries" un cop ja ha quedat la situació denunciada en seu judicial.

Higini Cierco ha explicat que el maig del 2014 va rebre una trucada de l'agregat d'Interior a l'Ambaixada d'Espanya a Andorra, Celestino Barroso, demanant-li que es reunís amb "unes persones a Madrid, o en cas contrari el banc moriria".

En aquest moment, la filial espanyola de BPA, Banco Madrid, estava sotmesa a una inspecció ordinària del Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries d'Espanya (Sepblac), i Cierco va dirigir a Barroso al conseller delegat del banc, Joan Pau Miquel, que el va rebre a la seu central de l'entitat, on l'agregat d'Interior va insistir que "si no es col·laborava amb el que els demanarien, el banc desapareixeria".

reunió
Ha relatat que el conseller delegat de BPA es va reunir amb el comissari en cap del departament d'Afers Interns de la Policia Nacional espanyola, Marcelino Martín Blas, que "li reitera les amenaces exigint-li, com ja havia fet amb Higini Cierco, informació bancària d'Artur Mas, Oriol Junqueras, Jordi Pujol i les seves respectives famílies", detalla el comunicat.

"El resultat de les dades que es faciliten és la publicació d'una informació en un rotatiu espanyol que obliga l'expresident de la Generalitat a admetre l'existència d'una herència dipositada a l'estranger", afegeix, i ressalta que BPA mai va tenir més de cinc milions d'euros de la família Pujol.

Ha argumentat que els fets van derivar amb la nota de l'FinCEN "probablement perquè la quantitat de diners dipositada al banc els va semblar insuficient pels indicis que poguessin tenir de l'operativa bancària que els Pujol haguessin pogut dur a terme durant dècades a Andorra".

legalitat
En la declaració d'aquest dijous, els germans Cierco han corroborat davant la jutge que l'entitat va actuar sempre seguint el marc legal andorrà vigent en cada moment i que va cooperar sempre tant amb els organismes de control i supervisió estatals com amb les empreses auditores que van avalar anualment l'operativa de l'entitat.

Ramon Cierco ha estat el primer dels accionistes majoritaris a comparèixer davant la jutge en el marc de la querella interposada pel Govern d'Andorra, i ha explicat que el control del dia a dia de l'entitat estava en mans dels executius i que els presidents assumien aquelles funcions descrites i reconegudes en els estatuts de l'entitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT