PUBLICITAT

Preocupació a la banca pels canvis que comportaria l'acord monetari

  • Els experts afirmen que comporta assumir el cabal comunitari en matèria financera
  • Implicaria la lliure entrada d'entitats estrangeres sense autorització de l'INAF
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

13252
Bartumeu i l'aleshores comissari econòmic de la UE, Joaquín Almunia, reunits a Brussel.les, l'any passat. Foto: SFG

L'acord monetari que el Govern està negociant amb la Unió Europea va més enllà de la simple emissió d'euros i les implicacions que podria tenir en el sistema financer del Principat amoïnen la banca. Segons l'opinió dels experts que l'Associació de Bancs (ABA) ha consultat en els últims mesos, signar l'acord implicaria assumir el cabal comunitari en matèria de regulació del sector financer. Entre les múltiples conseqüències d'aquesta assumpció hi hauria la de l'establiment quasi automàtic d'entitats estrangeres al territori andorrà, sense necessitat d'una autorització prèvia de l'Institut Nacional Andorrà de Finances.

Segons s'explica a l'informe a què ha tingut accés aquest rotatiu, la proposta d'acord que Brussel.les va enviar al Govern l'hivern passat ja contemplava una llarga llista de normes comunitàries --entre directives, reglaments, recomanacions i decisions-- que Andorra hauria d'assumir. Però les conclusions dels experts encara van més enllà i indiquen que subscriure l'acord significaria la tàcita acceptació del cabal comunitari en matèria de regulació financera: des de l'establiment i l'operació d'entitats estrangeres, fins al control del risc passant per l'ús de targetes de crèdit i caixers.

De fet, la majoria de normes financeres que ha adoptat Andorra van en la línia que marquen les directives comunitàries. Aquest és el cas del paquet de lleis financeres i bancàries que el Consell General està aprovant aquestes setmanes. Però assumir el cabal comunitari implicaria anar a un ritme molt més ràpid i, a judici dels autors dels informes encarregats per l'ABA, inassumible pel sector financer del Principat. Entre els canvis més radicals que caldria introduir hi figura el del "passaport comunitari" per a l'establiment d'entitats estrangeres. A la pràctica això significaria que un banc forà es podria operar al Principat sense necessitat de crear una societat de Dret andorrà i fins i tot sense l'autorització prèvia de l'INAF, sent suficient l'autorització de l'organisme supervisor del país --membre de la UE-- d'origen. Aquest grau d'obertura va molt més enllà del previst als projectes de lleis bancàries que ha tramitat el Govern.

Els experts consultats per l'ABA fins i tot indiquen que s'hauria de permetre als bancs estrangers prestar serveis des de les seves respectives jurisdiccions, sense ni tan sols disposar d'una sucursal a Andorra.

NOVA REGULACIÓ BANCÀRIA
Segons es desprèn dels informes a què ha tingut accés EL PERIÒDIC, signar l'acord monetari implicaria iniciar un procés de permanent harmonització del Principat amb les normes bancàries europees. Com a exemple, els experts citen la proposta de directiva de l'octubre de l'any passat que incorporava canvis profunds a tota la normativa bancària: noves exigències de liquiditat estructural, més requisits sobre el capital, la introducció d'una ràtio de palanquejament o l'adopció de mesures anticícliques, entre d'altres.

[email protected]Per a més informació consulti l'edició en paper.Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT