PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’expressió més pura de l’esport

L’equip amb capacitats especials del MoraBanc Andorra és líder de la classificació

Per Anna Ribas

El MoraBanc Andorra durant l’entrenament de dilluns.
El MoraBanc Andorra durant l’entrenament de dilluns. | MARICEL BLANCH

Màgia. Això és el que es respira en un entrenament de l’equip amb capacitats especials del MoraBanc Andorra. És la primera vegada que el club compta amb un equip d’aquestes característiques i el debut ha estat de pel·lícula: han guanyat tots els partits i són líders de la classificació. «Amb ells el tema dels resultats és el menys important però la veritat és que estem molt contents i sorpresos del nivell de joc que estan demostrant, de com estan competint i de l’ambient que hi ha. Aquest any s’han afegit molts jugadors nous i s’han adaptat molt bé, hi ha molta solidaritat per part dels companys, els han acollit molt bé i estem molt satisfets», explicava l’entrenador Joaquim Pujol. 

El club sempre havia volgut tenir un equip de nois i noies amb diversitat funcional, però no s’havia pogut aconseguir fins ara perquè els patrocinadors d’Special Olympics i els del MoraBanc Andorra entraven en conflicte. Ara, l’equip forma part d’una entitat més gran i Pujol va expressar que «és molt important que els jugadors tinguin el sentiment de pertinença cap a un club. Això s’ha pogut veure amb la quantitat de nois i noies que s’han apuntat nous; quan érem Special Olympics teníem una mitjana de 14 o 15 jugadors que en practicaven mentre que ara hem duplicat el nombre de jugadors i som una trentena». En definitiva, portar el mateix nom que un equip que juga a l’ACB i que està format per estrelles, és tot un somni. «Pertanyen al MoraBanc Andorra, formen part de la vida del club, i això és importantíssim. Porten la mateixa samarreta que qualsevol jugador del primer equip i per a ells és un orgull», destacava.

L’esport aporta molts beneficis a tothom, però en el cas de les persones amb diversitat funcional la llista encara és més llarga: «El fet que aquests nois i noies tinguin una rutina establerta és molt important, ells saben que dilluns a les 17.30 hores practiquen una activitat esportiva. N’hi ha que abans no es movien, no practicaven cap mena d’activitat física, i que s’hagin engrescat a fer bàsquet els va molt bé per la salut. D’altra banda, els ajuda a compartir amb els companys, amb la socialització i a treballar en equip per aconseguir un objectiu comú. També permet trencar estereotips i treballar per la seva inclusió. Al final, el més important és que gaudeixin, que s’ho passin bé i facin esport».

De fet, no fa gaire van jugar durant la mitja part d’un dels partits del primer equip i van omplir el poliesportiu d’alegria i il·lusió. «Ells surten a la pista així de contents sempre, però quan juguen aquí el públic està molt a sobre i els aplaudeixen com si fossin el primer equip, això els fa estar molt contents».

El conjunt que entrena Pujol i Ivan Gelabert està format per homes i dones de 16 a 45 anys. «Aquesta és una de les coses més maques del projecte. A més, els més veterans són els que fan d’acompanyants dels nouvinguts i els aconsellen, això fa que l’ambient sigui genial», assegurava Pujol. En l’àmbit més personal, va confessar que «fa 10 anys que els entreno i estic convençut que el que m’aporten ells és molt més del que jo els puc aportar. M’aporten molta satisfacció i tinc ganes de seguir treballant per ells. La societat és molt individualista i sembla que en el món de l’esport només sigui important quin resultat obtens, però aquí veus el compartir, la solidaritat, la companyonia i el treball en equip».

PUBLICITAT
PUBLICITAT