PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sindicats i moviments feministes es conjuren per la protesta del 13-D

Els organitzadors de la concentració demanen el vot per als partits progressistes

Per Adrià Esteban

Un instant de la concentració per reclamar una millora en els drets socials a Andorra, l’any passat.
Un instant de la concentració per reclamar una millora en els drets socials a Andorra, l’any passat. | MARICEL BLANCH

El sindicalisme i el feminisme andorrà tenen una fita compartida pel proper divendres 13 de desembre: tornar a omplir els carrers com va succeir ara fa gairebé un any. La diferència, però, és que enguany els organitzadors de la concentració han escollit el darrer dia de campanya electoral per poder incidir en el resultat dels comicis del diumenge. «Volem centrar el debat de les eleccions comunals en la situació que viu el poble andorrà», va reivindicar el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, qui va demanar «que la gent voti amb el cap i pensi en tot allò malament que està passant». En relació amb la cita amb les urnes, Ubach va fer una crida a votar «als partits polítics que portin temes progressistes en el seu programa». 

La convocatòria està prevista per a les 20 a l’avinguda Meritxell just a l’alçada del Super U i en el cas de pluja «ens posarem sota cobert al passeig de l’Escale», va afegir el portaveu de l’USdA. A diferència d’altres ocasions, no hi haurà cap marxa sinó que la protesta es concentrarà en el mateix indret on es procedirà a la lectura del manifest, que en els propers dies acabaran de perfilar els diferents representants que ahir van assistir a la reunió de conjura. Entre les organitzacions que donen suport a la mobilització destaquen la mateixa USdA, el SAT, el sindicat de Penitenciaris, el SEP, el Sipaag o el Sindicat de Duaners. A més, a la trobada d’ahir nit també hi van assistir dues de les associacions més visibles del feminisme al Principat com són Stop Violències i Acció Feminista. A nivell polític, tant el PS com Podem ja han traslladat el seu suport a la manifestació del proper divendres.

En aquest sentit, els organitzadors confien que el conjunt de sensibilitats que aglutina la concentració també es traslladi en nombre d’assistents, tot i que no van fixar-se cap xifra concreta. «Divendres hauria de ser un clam en contra de la situació que viuen en les famílies andorranes. Serà una nit on tot el país hauria de sortir al carrer», va sentenciar Ubach.

De fet, un dels punts que el portaveu de l’USdA va remarcar és la transversalitat de la protesta. «Denunciarem la greu situació social que viu el poble andorrà i l‘esquena que donen els representants polítics», va afirmar Ubach, en al·lusió «als abusius preus del lloguer, a l’alt a nivell de vida a Andorra, a la situació de les dones i als miserables salaris i pensions». 

Respecte a la lectura del manifest, el representant sindical va avançar que tindran protagonisme les associacions feministes, entre elles la portaveu de Stop Violències, Vanessa Mendoza, a qui el Govern va portar a la Fiscalia per les seves  afirmacions sobre la interrupció voluntària de l’embaràs. «Tots li donem ple suport a la Vanessa. Entenem que si en un moment donat el Govern no estava d’acord el que hauria d’haver fet és contrarestar-la, no portar-la a la Fiscalia», va concloure Ubach, qui va encoratjar «a totes les dones» a sortir al carrer el proper divendres. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT