PUBLICITAT

Andorra la Vella

L'Executiu i el comú permutaran tres terrenys per a «l’interés general»

Espot supedita la plaça ‘The Cloud’, una construcció d’habitatge social i l’espai multifuncional a la reelecció de Marsol

Per Adrià Esteban

La cònsol major i candidata d’En Comú per Andorra la Vella, Conxita Marsol, i el cap de Govern, Xavier Espot.
La cònsol major i candidata d’En Comú per Andorra la Vella, Conxita Marsol, i el cap de Govern, Xavier Espot. | Adrià Esteban

En Comú per Andorra la Vella va reservar la pirotècnia pel darrer dia de campanya i va ajuntar al cap de Govern, Xavier Espot, i a la cònsol major i cap de llista, Conxita Marsol, per anunciar d’una tacada «l’avançament de les negociacions» de tres projectes que veuran la llum si l’Executiu i la corporació «van de la mà»: la plaça de The Cloud i l’edifici d’Andorra Telecom, la construcció d’habitatges d’ús protegit i la instal·lació de l’edifici multifuncional. Tot plegat amb el denominador comú de la permuta de terrenys «per a l’interés general».

En primer lloc, Espot va assegurar que, «sense que tingui un cost afegit pels ciutadans d’Andorra la Vella», preservaran la plaça frontal a l’espai The Cloud com un «reclam turístic» que alhora serveixi «per oxigenar una avinguda que ja de per si és molt lineal i a vegades una mica atapeïda». Al darrere, on hi havia l’antiga caserna de bombers, s’edificaran les noves oficines d’Andorra Telecom «des d’una perspectiva raonable i moderada». 

Per la seva banda, Marsol va posar en valor el fet disposar d’una plaça pública «que ha quedat molt bé» i que només haurà de fer «una petita inversió» per redissenyar el concepte de l’estany atès que «no ha donat el resultat que volíem». Pel que fa a l’altre costat de la plaça, Marsol va garantir que la futura seu de la parapública «no ocuparà tot l’espai», ja que «bastant part de la parcel·la quedarà lliure».

El recinte multifuncional

El segon dels projectes als quals Espot va fer referència és el recinte multifuncional, un espai que ha centralitzar esdeveniments i fires d’àmbit nacional. Per fer-ho possible, Marsol va confirmar que el comú cedirà «gratuïtament» un terreny perquè «si no generem riquesa les coses no funcionaran». 

Quant a l’ubicació d’aquest terreny, el cap de Govern va deixar clar que «ha d’estar en un lloc cèntric si volem realment que tingui la utilitat i la finalitat que li volem cercar», mentre que Marsol va respondre amb més ambiguitat sobre la possibilitat que aquesta infraestructura pugui estar localitzada davant del Govern a l’antiga plaça de braus o bé a la zona de la Margineda. 

Habitatge d'ús protegit

Per últim, Espot va fer referència al darrer element de «win-win». «Estem analitzant un parell de terrenys del comú d’Andorra la Vella que cedirà gratuïtament al Govern perquè nosaltres puguem fer habitatge d’ús protegit», va declarar el líder de l’Executiu. «Uns edificis de lloguer a preu regulat», va afegir Marsol, que en aquest cas tampoc va desvetllar la incògnita de l’ubicació. 

El color del comú

Per tot l’exposat, Espot va supeditar el desenvolupament d’aquests projectes a la continuïtat de l’actual cònsol major. «El que està clar és que per tancar tot això cal que la Conxita torni a guanyar les eleccions», va sostenir. En canvi, es va mostrar més caut en en el cas d’una desfeta electoral d’En Comú per Andorra la Vella. «He sentit segons quines manifestacions per part dels altres candidats que crec que faran difícil les coses», va declarar Espot. 

«Si guanya les eleccions terceravia, Govern no secundarà que es faci pagar als ciutadans contribucions especials per fer una plaça pública», va etzibar Espot. «Pel que fa el PS no ens ha quedat massa clar quin és el seu posicionament. Més enllà de criticar la gestió i de tenir molt poca memòria històrica del que van fer no crec que hagin presentat masses projectes de futur» va retreure. A més, Espot va defugir d’electoralisme argumentant que «no hem volgut tancar res de forma definitiva perquè també hem de tenir un respecte per la decisió dels electors del proper diumenge». De fet, segons el cap del Govern, «teníem la capacitat de poder tancar com a mínim dos dels tres convenis dels projectes que avui al·ludim abans de les eleccions i no ho hem volgut fer». 

Transferències comunals

Malgrat la insistència d’ambdós en remarcar les «alineades posicions» del Govern i el comú, Espot va admetre que hi ha «qüestions divergents», com és el cas de la modificació de la llei de transferències comunals per reivindicar la capitalitat. «En el seu moment es va arribar a una solució de compromís que ja sabíem que no satisfaria al 100% a tots els cònsols. Aquest debat ja es va cloure a la passada legislatura i crec que ara de forma immediata no es planteja reobrir-lo», va sentenciar Espot. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT