PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern destinarà 4,5 milions per a pisos socials en tres anys

Els grups de la coalició també proposen una dotació per rebaixar un 20% el preu mig del bitllet de transport públic

Per Adrià Esteban

Ferran Costa, Carles Enseñat i Carles Naudi, en la presentació de les esmenes, ahir.
Ferran Costa, Carles Enseñat i Carles Naudi, en la presentació de les esmenes, ahir. | Núria Salvà

L’endemà de fer-se públic que la problemàtica de l’habitatge preocupa pràcticament a la meitat de la població –segons els resultats de l’Observatori del segon semestre del 2019 elaborats pel CRES–, els tres grups que donen suport a la coalició van anunciar ahir, durant la roda de premsa de presentació d’esmenes per al Projecte de llei del Pressupost per a l’exercici del 2020, que destinaran 4,5 milions d’euros a pisos socials durant els propers tres anys.

En aquest sentit, DA, L’A i CC van proposar dotar al Govern d’una partida de mig milió d’euros al 2020 i dos pluriannuals consecutius –corresponent al 2021 i 2022– de 2 milions d’euros cadascun d’ells. Segons el document de presentació d’esmenes dels tres grups de la majoria al qual va tenir accés EL PERIÒDIC, per tal d’assignar aquestes quantitats s’hauria de reduir en 350.000 euros la partida de refugis de muntanya, 150.000 euros la partida d’edificis públics i els dos plurianuals de 4 milions d’euros provindrien de l’import previst inicialment per al Museu Nacional de l’Automòbil.

«Bàsicament es destinarà a construir habitatge d’ús social a aquells col·lectius que ho necessitin i des del ministeri d’Afers Socials s’està treballant amb els diferents comuns a veure si podem trobar terrenys»,  va afirmar el president del grup parlamentari de L’A, Ferran Costa, qui va disgregar aquesta mesura de la ja contemplada d’aportar els 10 milions d’euros provinents de la plusvàlua d’Avatel al fons publicoprivat d’habitatge, que exclusivament es focalitza en la promoció de pisos «a preus assequibles» al mercat immobiliari.

Al ser preguntat per la diferència d’inversió entre el primer i els dos anys següents, Costa va mostrar-se prudent tot i que va admetre que «hi ha espai per a opcions combinades», en al·lusió tant a la construcció d’habitatge com a la rehabilitació de pisos. De fet, segons va reconèixer el dirigent liberal, es preveu que de manera «imminent» es pugui anunciar una cessió de terreny amb alguna corporació, concretament amb la d’Andorra la Vella atès que «ja hi ha contactes avançats». 

El desconcert del PS

Quatre hores més tard a la mateixa sala de premsa, el grup parlamentari del PS va comparèixer per anunciar les seves esmenes al pressupost i el seu president, Pere López, va aprofitar per valorar la proposta efectuada pels grups de la majoria. «Estem desconcertats sobre quina és la línia que vol seguir el Govern en relació a l’habitatge social», va manifestar el dirigent socialdemòcrata, qui va recordar que durant la passada legislatura es van rebutjar propostes de caire similar provinents de la seva bancada. «Fins ara les explicacions són molt erràtiques i no sembla que vagin en el mateix sentit», va afirmar López, qui va posar en dubte l’efectivitat del fons publicoprivat. De totes maneres, el dirigent del PS va assegurar que «si s’ens explica bé donarem suport a qualsevol iniciativa relacionada amb habitatge social».

Rebaixa del preu transport públic

D’altra banda, una de les novetats que també figuraran com a esmena al pressupost –i que van entroncades amb l’estudi del CRES– és la dotació d’1,1 milions euros plurianuals per a la millora del transport públic. Així doncs, aquesta quantitat s’atorgaria pels exercicis compresos entre el 2021 i 2024 –ambdós inclosos– amb l’objectiu de rebaixar el preu mig del bitllet al voltant d’un 20%. «S’ha millorat les línies, les parades i la freqüència, ara cal fomentar-lo», va pronunciar Ferran Costa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT