PUBLICITAT

El Conselh d’Aran assumeix la gestió de l’ós bru a la vall

Reunió de la comissió bilateral Govern-Conselh Generau.
Reunió de la comissió bilateral Govern-Conselh Generau.

La Generalitat de Catalunya va acordar amb el Conselh Generau d’Aran el traspàs de la gestió de l’ós bru i d’altres grans carnívors de la fauna salvatge protegida en territori aranès. L’executiu transferirà al Conselh 173.000 euros anuals perquè faci aquestes tasques.

Segons el Conselh, aquest traspàs de funcions permetrà implementar noves mesures per garantir la protecció de l’activitat ramadera enfront de la presència de l’os a la zona. A més a més, està previst posar en marxa una comissió de coordinació tècnica formada per integrants del Departament de Territori i Sostenibilitat i del govern aranès. Tot i això, en la presentació del pacte es va reconèixer que això no comportarà cap canvi pel que fa a poder de decisió a l’hora d’expulsar óssos conflictius, que és la principal reivindicació actual de la població local. El Govern ho va justificar perquè el programa d’alliberament d’óssos és de caràcter transfronterer i no es pot prendre aquesta decisió de manera unilateral. El síndic d’Aran, Paco Boya, va explicar a l’ACN que el Conselh Generau assumirà la gestió de l’ós quan acabi el programa europeu Piroslife i de manera coordinada amb la Generalitat. Boya creu que es millorarà en el sentit que es gestionarà «des de la proximitat del territori» i «vetllant per mantenir els pagesos i els ramats a la muntanya».

A més, va detallar que els diners que rebran del Govern serviran per sufragar les despeses de personal i indemnitzacions derivades de danys ocasionats per fauna salvatge, entre d’altres. Boya va dir que veu prioritari aplicar les noves tecnologies a la prevenció dels atacs, per tal de donar més seguretat als ramats. A més, tant el síndic com la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, van voler deixar clar que si finalment s’hagués d’expulsar algun exemplar d’ós del medi, la decisió es prendria de forma consensuada entre la Generalitat i el Conselh, i tenint en compte el protocol a seguir per fer-ho. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT