PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els agricultors estan disposats a cultivar plantacions de cànnabis

L’APRA proposa al Govern fer una prova pilot per comprovar la viabilitat d’aquest conreu

Per Elisabet Cortiles

Xavier Coma, president de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) durant una entrevista.
Xavier Coma, president de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) durant una entrevista. | TONY LARA

La ministra Calvó va encendre el debat del cànnabis i se’l va passar a l’Associació Associació de Pagesos i Ramaders (APRA). El seu president, Xavier Coma, va confirmar ahir a EL PERIÒDIC que la totalitat dels colliters de tabac d’Andorra estaria disposada a cultivar cànnabis per a ús terapèutic, en el cas que el Govern ho aprovés. «Fa set anys que en parlem a les assemblees de l’APRA i ho veiem amb bons ulls. Estem preparats per assumir el seu cultiu, la maquinària és molt similar a la del tabac i només ens farien falta els hivernacles», va detallar Coma. 
 

El projecte s’està analitzant des de diversos ministeris per veure l’abast que tindria la seva aprovació

Dijous passat la ministra d’Agricultura i Medi Ambient, Sílvia Calvó, va revelar que estaven estudiant la possibilitat de diversificar els cultius amb l’entrada del cànnabis al Principat. Com a resposta, l’APRA va avançar a aquest rotatiu que voldrien «fer una prova pilot», involucrant els experts que fessin falta, «des del cultiu de la planta fins a la primera transformació». Per fer-ho, demanarien «una excepció a nivell legal», i en el cas que el Govern i els agricultors veiessin que funciona, demanarien que s’iniciessin els tràmits per canviar la llei.

Productors i elaboradors /
L’única condició que l’APRA posaria per avalar la proposta del Govern seria que «el productor participi també en la primera transformació, és a dir, no només cultivar la fulla sinó també encarregar-se del procés d’elaboració dels olis essencials del cànnabis», amb els que es fabriquen els productes farmacèutics. Segons Coma, «només així podríem ser competitius al país, perquè de fulla de cànnabis segur que se’n trobaria de més barata, però si elaborem el producte aquí, a nivell fiscal segur que ens sortiria a compte». 

Estudi interministerial /
Des del Govern es va puntualitzar que la proposta ve del sector privat i es troba encara en una fase molt inicial. «Entraria dins el pla per diversificar l’agricultura, de la mateixa manera que també s’han estudiat d’altres alternatives com el cultiu del nabiu», va matisar l’Executiu.

Coma: «Podem assumir el cultiu; la maquinària és similar a la del tabac i només ens faltarien els hivernacles»

Per la seva banda, el president de l’APRA va confessar que el projecte del cànnabis s’estaria analitzant des de diversos ministeris alhora per veure l’abast que podria tenir l’aprovació d’aquest cultiu. En aquest sentit, Coma va explicar que, en el cas que fos una realitat, «a diferència d’altres parts del món, al nostre país les plantacions estarien confinades dins d’hivernacles. No només per l’escalfor que necessiten sinó per evitar la contaminació de les llavors de cànnabis i per qüestions de seguretat». 

Antigues propostes /
Val la pena recordar que el partit ecologista i d’esquerres dels Verds d’Andorra defensava en el seu programa la legalització del cànnabis amb finalitats medicinals. La seva líder, Isabel Lozano, va afirmar que «segurament es proposa un model similar al que fan servir a Suïssa, on el cultiu del cànnabis és legal i de fet, funciona molt bé per qüestions geogràfiques». Lozano va afegir que «la legalització d’aquesta planta al país alpí va comportar una revitalització del sector farmacèutic». En la mateixa línia, Coma compartia l’opinió de Lozano, «el cànnabis al país obrirà noves línies de mercat i diversificarà l’economia», concloïa. 

Les claus /
Des de l’ACRA veuen com un complement el cultiu del cànnabis, però en cap cas una alternativa real al tabac, «perquè el tabac encara és viu». Haurien de passar «molts anys» per veure com el cànnabis ha subsistit el tabac.
Els agricultors no volen que els passi «com als pagesos de Lleida amb la fruita». Si només els volen per cultivar la fulla no avalaran el projecte. Saben que el guany està en transformar la planta en els olis essencials.
El cultiu del cànnabis és una proposta més de les moltes que estudia el Govern per diversificar el camp andorrà. Recentment va anunciar que promouria el cultiu de la vinya com a complement del tabac.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT