PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Lliga Endesa queda ajornada fins al 24 d’abril però no se suspèn

La decisió es pren de manera unànime en una assemblea extraordinària celebrada per videoconferència

Per Miquel López-Egea

Gorka Aixàs durant la reunió amb l’ACB, ahir.
Gorka Aixàs durant la reunió amb l’ACB, ahir. | BCA

E

Els 18 clubs que formen l’ACB van decidir ahir, després de reunir-se per videoconferència, constituint-se en assemblea extraordinària, que la competició se suspenia temporalment fins al pròxim 24 d’abril amb motiu de la crisi sanitària generada pel Covid-19 i que té a tot Europa paralitzada, així com quasi tot l’esport mundial. 

La voluntat de tots els equips de l’ACB és poder finalitzar la competició tot i la situació

Antonio Martín, president de l’ACB, va indicar que «la voluntat de tots els clubs és que es pugui reprendre la competició i finalitzar la Lliga Endesa 2019-2020 en la mesura i els temps que la situació ho permeti». També va voler destacar «la importància del suport unànime que tots els clubs a una mesura excepcional com és la suspensió temporal de la competició davant una situació tan greu com la que estem vivint amb aquesta pandèmia». 

En aquesta línia, el president del MoraBanc Andorra, Gorka Aixàs, va indicar que «és una data en la qual  sembla que podrien entrar la resta de jornades que queden i els play-off, encara que queda per veure el sistema de la competició». «La data també respecta les autoritats sanitàries dels Governs», remarcava i destacava que «s’ha parlat del fet que la hipòtesi de donar per acabada la temporada pot acabar passant però la voluntat de reprendre-la i hi ha optimistes». «El tema de la suspensió no ha ocupat cap estona de debat, però hem dit que es pot tenir contemplat l’escenari», reiterava i assegurava que «per poc que es pugui, s’ha de reprendre». 

Altres lligues d’Europa ja han pres a decisió d’acabar la competició però l’ACB ha guanyat temps

Per un altre costat, va afirmar que és «una situació complexa i anòmala». «Es fa realment difícil però intentem fer-ho el millor possible, tots tenim la convicció que la lliga es podrà reprendre amb les condicions normals», afirmava. Així, també va subratllar que «tothom creu que es podrà acabar, no com voldríem però amb una situació excepcional». «Vivim una situació que ens supera a tots, ens trobem amb circumstàncies molt estranyes», afegia i instava a tothom a «seguir els consells de les administracions públiques». 

Per tant, la decisió ha quedat posposada fins al 24 d’abril. En un principi semblava que molts equips volien una aturada definitiva, tal com han fet algunes lligues com la de Lituània, Israel, Ucraïna, Suècia, Suïssa, Bòsnia, Eslovàquia, Irlanda, Finlàndia i Bèlgica o la FIBA, que va suspendre totes les seves competicions. Aquesta decisió s’estudiava sobretot per motius econòmics, ja que això els hauria permès trencar els contractes amb els jugadors, al·legant una causa de força major, però finalment, no ha estat així. Aquesta opció, a més, hauria implicat que la competició es declarés nul·la, fet que hauria beneficiat al Movistar Estudiantes i al Montakit Fuenlabrada, que es troben en situació de descens i que amb aquesta decisió no perdrien la categoria. 

Futur incert

Ara caldrà veure quins escenaris es decideix en el futur de cara a reprendre la competició. Hi ha diverses opcions. Una d’elles podria ser disputar directament els play-off de la competició, però implicaria que s’hauria de decidir el tema del descens, que és una incògnita absoluta i que podria implicar que l’any vinent hi hagués una lliga de 20 partits. Unes altres opcions serien jugar tres partits per setmana, és a dir cada 48 hores o bé retallar els play-off de la competició. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT