PUBLICITAT

Els sindicats reclamen que s’aturi l’activitat empresarial i que es prioritzi la sanitat

Consideren que és necessari per combatre l’epidèmia de Covid-19

Per El Periòdic

| Arxiu ANA

El dilluns, sindicats i associacions d’Andorra es van reunir amb el Cap de Govern, el Ministre de presidència, Economia i Empresa i el Ministre de Salut d’Andorra per tractar aspectes laborals, econòmics i socials arrel del pla d’emergència decretat degut a la propagació del coronavirus. La trobada va ser informativa i, segons els sindicats, no en va sortir cap acord.


En aquest sentit, el secretari de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va explicar en declaracions a aquest diari que segons el seu punt de vista, «el govern, ara per ara, està més preocupat per l’economia de les empreses andorranes que no pas per l’evolució del coronavirus». Ubach considera que «hi ha dues maneres d’enfocar la situació: la primera és mirar de salvar la sanitat i cuidar a les persones, i la segona és voler salvar l’economia i les empreses». En aquest sentit, va voler deixar clara la posició sindical andorrana: «de moment el que s’ha de fer és aturar-ho tot excepte tota aquella activitat empresarial que impliqui la primera necessitat: farmàcies i alimentació. Cal enviar a la gent cap a casa, prioritzar la sanitat i després ja parlarem de l’economia», i va afegir que: «si el govern s’alinia amb la protecció dels treballadors, de la petita i de la mitjana empresa i, per últim, de l’economia, ens tindrà al seu costat. Si no, no. Ara hem de fer pinya tots per parar el cop de l’epidèmia».


El secretari d’USdA va voler posar en consideració, també, que és necessari que el govern d’Andorra s’emmiralli en la gestió que estan fent els països que envolten el Principat davant l’epidèmia: «el govern ha de triar si vol seguir el model anglès o si vol seguir el model d’Espanya, França i la resta de països d’Europa. A partir d’aquí, ha d’assumir les seves responsabilitats».

Codi de relacions laborals

Durant la reunió, també es van presentar els decrets i els canvis de la llei del Codi de Relacions laborals amb els quals els sindicats van mostrar-se conformes d’entrada, perquè s’hi preveu la protecció del treballador i se li assegura el salari a final de mes. Però alhora, van declarar que «ens preocupen les decisions que puguin prendre les empreses de cara als treballadors tant del sector públic com privat. Ens preocupa la modificació del Codi de Relacions Laborals perquè no sabem en quin sentit anirà». En aquest sentit, un dels punts amb els quals no estan d’acord i s’ha de revisar pels assessors és el fet de treure dies de vacances o posar hores a recuperar als treballadors que han d’estar a casa degut a la pandèmia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT