PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El COI planteja fer els Jocs del 23 de juliol al 6 d’agost de l’any que ve

Bach assegura que els esportistes classificats, com és el cas de Doria, mantindran aquesta condició

Per Miquel López-Egea

Un home passeja al costat de les anelles olímpiques que hi ha als afores de l’estadi olímpic de Tòquio.
Un home passeja al costat de les anelles olímpiques que hi ha als afores de l’estadi olímpic de Tòquio. | EFE / ANTONIO HERMOSIN

A falta de confirmació oficial, els Jocs Olímpics de Tòquio 2021 se celebraran del 23 de juliol al 8 d’agost. Aquestes van ser les dates que va revelar ahir el New York Times, segons una font del Comitè Olímpic Internacional (COI) i va confirmar la cadena pública japonesa NHK. Cal recordar que el COI va ajornar els Jocs a causa de la pandèmia de la Covid-19 sense revelar la data, però deixant entreveure que hi havia diverses opcions sobre la taula i, de fet, el divendres passat, s’apuntava al fet que es podrien celebrar la pròxima primavera. El portaveu de l’organització Mark Adams, va assegurar que era una «especulació» però, segons el rotatiu, ahir hi va haver una reunió d’urgència per discutir la nova data. En cas de confirmar-se la data, seria una excel·lent notícia per Andorra, ja que els Jocs dels Petits Estats, que es disputarien quasi un mes i mig abans, servirien per aconseguir les mínimes de darrer moment. 

El bitllet segueix sent vàlid

El president del COI, Thomas Bach, va garantir ahir que tots els esportistes que ja havien aconseguit el bitllet per als Jocs Olímpics de Tòquio, com és el cas de la palista Mònica Doria, continuaran classificats. «Està clar que els esportistes classificats seguiran classificats. D’acord amb el Japó, seguiran sent els Jocs de la XXXII Olimpíada». Tot i això, cal tenir en compte que les places no són nominals, sinó que són per al país de l’esportista que ho aconsegueix, de manera que es podria donar el cas que el millor esportista d’un país aquest any, no ho sigui el vinent. Així mateix, s’haurà de veure com queda la qüestió de les wild-cards, a les que opta el Principat. 

A més, els països també hauran de decidir sobre les beques i els programes olímpics. De fet, el Ministeri de Cultura i Esports s’haurà de manifestar sobre aquesta qüestió una vegada passi la crisi sanitària, ja que hi ha diversos esportistes amb un pla olímpic a Andorra. De fet, el president de la Federació Internacional d’Atletisme (World Athletics), Sebastian Coe, va indicar que «els atletes que ja estan classificats, seguiran tenint aquesta condició», tot remarcant que «potser s’arbitra amb una barreja en el rànquing mundial i alguna competició homologada». A més, va insistir que l’anunci d’ajornaments dels Jocs suposa «un alè i una seguretat per aquests tempos sense precedents i incerts». «A vegades l’esport ha de quedar en un segon pla», manifestava i remarcava que «tenim l’oportunitat de pensar en gran, trencar les guies i desterrar la mentalitat d’aquesta és la manera com sempre s’ha fet». Per tant, va insistir en el fet que el primer objectiu és «fer que tots els nostres atletes tornin a competir com més aviat millor sota les ordres de les autoritats sanitàries» i va reiterar que «farem tot el possible per preservar i crear una temporada a l’aire lliure, començant i acabant més tard de l’habitual». També «es reorganitzarà el calendari global d’esdeveniments, no només per als pròxims dos anys sinó a llarg termini», es va comprometre. 

La Vila Olímpica, el problema

 Amb l’ajornament dels Jocs, ara hi ha molts mals de cap sobre la taula i molts temes per solucionar. En aquest sentit, el vicepresident del COI, Juan Antonio Samaranch va comentar que «la primera prioritat d’aquest organisme és resoldre la disponibilitat de la Vila Olímpica».  

En unes declaracions a Muchodeporte, va subratllar que els usos i el futur de les instal·lacions estaven compromesos passat l’estiu però que «s’ha de resoldre amb les màximes facilitats per a tothom». Per un altre costat, va indicar que «el canvi de data serà complicat de resoldre» i que «és un any en el qual hi ha programats diversos grans esdeveniments esportius», però l’any 2022 seria pitjor perquè hi ha els Jocs Olímpics d’Hivern o el Mundial de futbol. «L’únic que ens queda és seguir treballant com fins ara, ser optimistes tot i les dificultats i seguir endavant per oferir uns grans Jocs de Tòquio l’any 2021», va assegurar i va recordar que «al final s’ha vist que, desgraciadament, quedava poca o cap solució». «La salut i el bé col·lectiu estan abans que res, és un pal, clar», sentenciava.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT