PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els sindicats alerten l’«explotació laboral» cap als treballadors subcontractats

Els representants es troben amb el Greta per evidenciar la situació

Per Lídia López

Imatge d’arxiu d’un treballador de la construcció.
Imatge d’arxiu d’un treballador de la construcció. | Maricel Blanch

La plataforma sindical d’Andorra, que agrupa els diferents sindicats del Principat, es va reunir ahir amb la delegació del Grup d’Experts en Acció contra el Tràfic d’Éssers Humans (Greta) del Consell d’Europa que es va desplaçar al país per tal de traslladar-los els seus neguits respecte de la situació que viuen els treballadors extracomunitaris subcontractats al país, en especial al sector de la construcció. Un context que, tal com van valorar, «que podria constituir un supòsit d’explotació laboral».

En un comunicat de premsa, els sindicats afirmen que han pogut conèixer casos de treballadors que fan jornades laborals setmanals de 48 hores –a Andorra, el màxim permès són 40–, perceben un salari «molt inferior al mitjà», i que sovint, no es respecten els temps de descans mínim. A més, lamenten que les seves condicions d’habitatge «no són bones», exposant els casos d’empresaris que lloguen un pis per allotjar-hi un nombre de persones molt superior a la seva capacitat. 

«Les parts civils que han anat a la reunió per aportar el seu punt de vista sobre aquests aspectes, han evidenciat que en el nostre país encara hi ha molt camí per fer en l’àmbit jurídic, legal, i de respecte dels drets dels treballadors», va declarar Marisa Santos, membre del SEP –integrat en la unió sindical–, que també va posar en relleu que «aquests treballadors es troben amb situacions de desinformació sobre els seus drets». Al voltant d’això, els representants sindicals van alertar sobre «les dificultats que tenen els treballadors a l’hora d’interposar una denúncia davant de la Inspecció de Treball», i van assegurar que la manca de confidencialitat fa desistir als afectats «per por a represàlies o a ser acomiadats». 

En definitiva, la unió sindical considera, un cop celebrada la trobada amb el Greta, que «és necessària aquesta lluita, tant social com jurídica, per fer front a aquests límits que tenim al nostre país a legalment per a la defensa de les persones i dels treballadors», segons Santos. De fet, la també membre del SEP i participant en la trobada, Carla Guinot, va apuntar que «hi ha hagut una frase que ens ha marcat bastant per part dels representants del Greta, que ens han dit que el sistema està una mica obsolet i gairebé és medieval».

Sigui com sigui, els sindicats al·leguen que la justificació emprada des del Govern, argumentant que a aquests treballadors no se’ls ha d’aplicar la legislació andorrana, és falsa. Així, citen la Llei de relacions laborals: «Aquesta Llei és aplicable a totes les relacions laborals que es desenvolupen al Principat d’Andorra»; i la Llei qualificada d’immigració: «Les condicions de treball i de remuneració ofertes al treballador estranger, que en cap cas poden ser de natura inferior a les que gaudeixen els nacionals i els residents». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT