PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Vila exigeix una «inversió massiva i decidida» per resoldre l’habitatge

La problemàtica del lloguer suposa gairebé la meitat de les demandes al raonador el 2022

Per El Periòdic

El raonador del ciutadà, Marc Vila, durant la compareixença davant el Consell General, ahir.
El raonador del ciutadà, Marc Vila, durant la compareixença davant el Consell General, ahir. | CONSELL GENERAL/EDUARD COMELLAS

Contundència del raonador del ciutadà, Marc Vila, en la seva compareixença davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals. Cal fer més per habitatge. Així ho va posar en relleu destacant que cal «una inversió massiva i decidida» que vingui tant del sector públic (Govern i comuns) com del sector privat. De fet, Vila va mostrar la seva preocupació perquè la problemàtica de l’habitatge va en augment (el 2022 ja ha representat gairebé la meitat dels dossiers tractats per la institució) i perquè el problema sigui cada cop «més greu». En aquest sentit, va fer una crida als partits polítics a les portes d’unes eleccions generals a fer més i a prendre’s de manera seriosa el problema. Entre les solucions que va aportar hi ha que es destinin els metres quadrats ja construïts a habitatge o que es prioritzin les primeres residències.

D’aquesta manera, Vila va destacar que des del 2018 la problemàtica de l’habitatge va «creixent i es va aguditzant» perquè «es van acabant els pisos disponibles» i, per tant, «es donen casuístiques més dificultoses i complicades», com ara desnonaments. Al llarg de l’any 2021 la institució va haver d’actuar en un total de 77 expedients relacionats amb habitatge, la qual cosa va representar el 31% del total, però Vila va fer notar que l’any passat aquest percentatge ja se situava en més del 40%. I va alertar, a més, que la problemàtica sembla lluny de solventar-se. En aquest sentit, va remarcar que la qüestió és cada vegada «més transversal» i afecta no només les persones amb més dificultats econòmiques sinó també famílies de classe mitjana. Així, va destacar que de l’enquesta que ha fet la institució entre les persones que hi demanen la seva intervenció es dedueix que n’hi ha moltes que destinen més del 40% del sou al lloguer, la qual cosa està lluny del que recomanen els organismes internacionals. A més, denuncia certes actuacions «malicioses» de propietaris que pressionen els llogaters perquè abandonin els habitatges. De fet, va alertar que cada vegada poden ser més freqüents els desnonaments i també les rescissions unilaterals de contractes. I davant aquestes dificultats creixents de les famílies els serveis socials «no tenen on posar» les persones que es queden sense habitatge, ja que els allotjaments alternatius estan plens.

Tenint en compte aquesta situació, que veu lluny de solucionar-se a curt termini, Vila va fer una crida als partits polítics «a les portes d’unes eleccions generals» a actuar. «Que tots els partits agafin més consciència de la que tenen ara i si pot ser més valentia de la que tenen ara» per poder resoldre el problema, va dir, ja que sovint té la sensació que «arrosseguen els peus» sense implicar-se en la resolució. En la seva intervenció davant la Comissió Legislativa de Justícia, Interiors i Afers Institucionals per presentar l’informe del 2021, Vila va assenyalar algunes de les solucions que ell creu que es podrien implementar. D’aquesta manera, va advocar de manera decidida perquè hi hagi una inversió més important en recursos humans i materials en matèria d’habitatge i va incidir en el fet que aquesta implicació no ha de ser només del Govern, sinó dels comuns que, segons ell, reben molts ingressos, precisament, provinents de la construcció. Pel que fa als privats, creu que es pot incentivar la seva implicació assegurant-los per part de l’administració una certa rendibilitat. Vila va manifestar, també, que cal mantenir la pròrroga en la congelació dels lloguers. «No vull ni imaginar què passaria si es tragués», va destacar referint-se a la situació actual.

Una altra de les solucions apuntades per Vila passa per «desincentivar les segones i les terceres residències», potenciant les primeres i, per tant, la gent que viu al país. «Ho fan alguns països que no són comunistes», va assegurar, i va respondre, a preguntes de la presidenta de la comissió, Ester Molné, que una de les vies per fer-ho seria vincular les llicències de construcció a garantir que l’edifici es destini a primeres residències, informa l’ANA. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT