PUBLICITAT

Museu Casa Natal de Picasso

Durant la meva estada a Màlaga també vaig tenir ocasió de visitar el Museu casa Natal de Picasso. Un Museu on l’obra del pintor posa de manifest la influència d’aquesta ciutat tant en la seva pintura com en la seva personalitat.

Pablo Diego José Ruiz Picasso, conegut després com a artista pel seu segon cognom, Picasso, va néixer el 25 d’octubre de 1881, al núm. 36 de la plaça de la Mercè de Màlaga, a la mateixa plaça on ara hi ha el museu.

Va ser el primogènit del matrimoni entre el pintor basc José Ruiz Blasco i l’andalusa María Picasso López. El seu pare era professor de dibuix a l’Escola Provincial d’Arts i Oficis, coneguda com a Escola San Telmo. La primera infància de Pau va transcórrer a la seva ciutat natal, Màlaga, entre les dificultats econòmiques de la família i una estreta relació entre pare i fill. El nen era un escolar força mandrós i molt distret, però amb precoç facilitat per al dibuix, que don José estimulava.

En octubre de 1891 la família es trasllada a La Corunya, on són requerits els serveis del pare com a professor de dibuix a l’institut da Guarda. El 1895, Ruiz Blasco obté un lloc docent a l’Escola d’Arts i Oficis de la Llotja de Barcelona. Pablo resol en un dia els exercicis d’examen previstos per a un mes, i és admès a l’escola. El 1896, amb només quinze anys, instal·la el seu primer taller al carrer de la Plata de la Ciutat Comtal. La família va tornar a Màlaga els estius de 1895, 1896, 1897 i 1899. La darrera estada de Picasso en aquesta ciutat va ser acompanyat del seu amic Casagemas, entre finals de desembre de 1900 i el 28 de gener de 1901.

El recorregut pel museu comença a la planta baixa, amb el títol Pablo, créixer al taller i ens recorda la formació artística de Picasso, que va començar des de petit sota l’orientació del seu pare, José Ruiz Blasco, professor de dibuix a l’Escola de Belles Arts de Màlaga, i en contacte amb els pintors del cercle proper.

A la sala L’artista i la model, podem observar una immersió a l’univers picassià a través d’una de les claus en la formació dels artistes de la seva època: la relació amb la model i el nu femení. Per il·lustrar-ho, s’exposa un dels esbossos originals per a Les senyoretes d’Avinyó.

Les primeres sales de la primera planta evoquen l’entorn familiar i vital dels anys de Picasso a Màlaga. La sala Estil de vida, amb balcons a la Plaça de la Mercè, correspondria al saló principal de la casa. Adornen les seves parets una col·lecció d’olis que majoritàriament van pertànyer originalment a la família de Picasso, incloent-hi alguns especialment dedicats al seu pare.

Una visita molt recomanable si teniu pensat visitar la preciosa ciutat de Màlaga on segur que tornaré. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT