PUBLICITAT

Irracional

ELISENDA VIVES
HISTORIADORA

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Irreal, irracional. Per a Joan Xandri, ¿els animals de la seva exposició són irracionals? ¿Som nosaltres racionals? L'expressió animal racional referida a les persones ja és una mica anacrònica. Ara es prefereix una tautologia, la de persona humana. Tampoc això fa cap diferència. La racionalitat, aquesta capacitat d'aprendre i transformar la informació de manera que respongui a una lògica ben positiva no es practica gaire. Vegi's com en les teories polítiques, que fan servir de manera ben sospitosa la teoria dels jocs, s'intenta explicar perquè elegim de manera que no afavorim el que ens interessaria més, sinó que ben freqüentment és per fer la guitza a l'altre. És una elecció irracional.

L'exposició de Joan Xandri, Irracional, ens enfronta a les nostres capacitats de reacció. Centrada en l'irracional, passa en l'immortal, l'imperfecte, l'incandescent, l'ixent. Fins i tot per l'indivís, que deixa lloc a l'interval que es fa imminent in extremis per un intrús imperatiu, però inconnex, una mica incurvat perquè és intrínsec, potser inclusiu o invasius. Tot són is. Tots són irracionals, tot són bèsties, com a herois caiguts, imatges embruixades dins d'un moviment incessant, que amb una energia i una força viscerals ens deixa davant les nostres emocions, de la nostra relació més profunda amb éssers que s'expressen des de fragments, que superen una tela per estendre's en un espai desconegut, i per recular en un temps primigeni, un temps de misteri, irreal i provocador.

Porteu els llops sedejants a fontanes ... , escrivia J.V. Foix a Les irreals omegues, amb versos pregons que ens porten a l'obrador dels somnis, segons la seva expressió. Aquest és el mèrit de l'obra de l'artista, el d'un pintura que fa el paper d'obrador. Com es diu sovint davant les obres d'art, ens interpel·la, ens demana alguna cosa de nosaltres. Potser la racionalitat del somni, de donar una mica més, de saber respectar, de llegir des dels nostres sentits, una irracionalitat més dolça. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT