PUBLICITAT

La llei de bases tributàries

FERRAN COSTA
EMPRESARI

La Llei de bases de l'ordenament tributari és una llei de gran envergadura, que afectarà tots i cadascun dels ciutadans del país. És per aquest motiu que el Govern s'hauria d'esforçar a transmetre tota la informació pertinent a la ciutadania per saber, de primera mà, què és el que ens espera. Malauradament, però, no només no s'ha transmès aquesta informació, sinó que ens hem assabentat per la premsa que el grup parlamentari de Demòcrates per Andorra està decidit a esmenar el projecte de llei amb més de 80 esmenes.

Sorprèn veure com, després de tantes crítiques rebudes per l'immobilisme del grup parlamentari, de cop i volta se'ls gira tanta feina. De fet, la tasca bàsica del poder legislatiu justament és aquesta, legislar, amb la qual cosa ja és bona notícia que posin fil a l'agulla. No obstant això, haver d'aplicar desenes d'esmenes a un projecte de llei podria fer pensar que els plantejaments del text base són del tot errats. A més, el fet que sigui el mateix grup parlamentari de DA qui les plantegi fa pensar que la filosofia i el text del projecte de llei no s'adiuen amb la realitat i les peculiaritats del país, i denota una clara manca de sintonia entre l'Executiu i el seu grup parlamentari.

Sigui com sigui, el que queda clar és que el projecte de llei presentat per l'Executiu no respon a les necessitats d'Andorra i és que aquest projecte de llei ha estat calcat en el seu 90% de la llei homònima espanyola. De nou, caiem en l'error de copiar allò que fan els països que, per a nosaltres, no poden ser cap model on emmirallar-nos. Les necessitats d'Espanya, amb 47 milions d'habitants, una dimensió geogràfica enorme i una economia que no té res a veure amb l'andorrana, són completament diferents i no es poden comparar amb les d'un país com el nostre. A part, la manca de cultura fiscal aquí a casa nostra fa difícilment digeribles tants canvis en tan poc temps. No és d'estranyar, doncs, que el projecte de llei enviat per l'Executiu hagi alarmat el nostre Consell, ja que aquest projecte de llei no respecta ni contempla les nostres especificitats.

Els consellers farien bé de començar de zero i fer enretirar aquesta llei. Amb la filosofia intrusiva del projecte de llei actual, per molt que s'esmeni, se cedeix tota la privacitat a l'Estat. Això, en un país de les nostres dimensions, comportarà greus conseqüències d'abast incalculable. Apel·lem al sentit comú i al respecte a la intimitat, i que la Llei de bases de l'ordenament tributari respongui a les necessitats reals del poble andorrà. En aquests moments no podem ser més papistes que el papa.

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT