PUBLICITAT

La doble moral

  • Afirmar que un dibuix de Corto Maltés incita a fumar és ser curt de gambals
BRU NOYA
Periodista

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Maleeixo més que la germana de Dexter barrejada amb el capità Haddock. Per si no en tenia prou amb el maleït canvi d'hora de diumenge passat i l'ascens del Front Nacional a França, vet aquí que m'esborren el meu admirat Corto Maltés d'una façana de la Massana. El motiu és la queixa d'uns grup de pares pel puret Tre Stelle que penja dels llavis del personatge d'Hugo Pratt. Es proposa eliminar la raó, la ciència i el progrés, per substituir-lo per l'obscurantisme medieval en una decisió que sembla tan arcaica com la roda de molí o tan contradictòria com la doble moral.

Dóna la sensació que l'única cosa denunciable és fumar. En el cas, per exemple, de les it girls, penjar fotos a les xarxes socials enfront d'un mirall posant llavis molsuts és necessari. Ensenyar pits, cuixes i culet és vàlid. Pesar 45 quilos ens agrada. Vestir com una Bratz té encant. Però quan la model espanyola Alba Galocha puja una foto de dues bossetes de marihuana a Instagram, la seva comunitat de seguidors munta un escàndol. Quan Rihanna i Shakira protagonitzen un vídeo una mica pujat de to són criticades no només per l'aspecte eròtic, sinó que també, i amb més contundència, per fumar un caliquenyo. La creuada contra el tabac, que no contra l'alcohol, ha arribat a perdre el sentit del ridícul.

Com ara el canvi de la cigarreta per una flor de totes les vinyetes del cowboy Lucky Luke, cosa que no faria cap gràcia al seu autor, Maurice de Bévère. A la majoria de fotografies del primer ministre britànic, durant la Segona Guerra Mundial, Winston Churchill, ja li han tret el puro que era un signe de la seva personalitat. El detectiu de ficció Sherlock Holmes s'ha quedat sense la seva pipa i a Sartre, li van esborrar la cigarreta dels dits de la mà esquerra al cartell de l'exposició organitzada per la Biblioteca Nacional de França. Qualsevol dia sortirà qualsevol associació de la corda Manos Limpias demanant el tancament cautelar del Museu del Tabac.

I a més el perseguidor es mou en ramat. Ho vam aprendre al col·legi, a la pel·lícula Johnny Guitar i en el segon capítol de Doctor Who on posen en contra d'un home primitiu a tot un poblat neolític menjant-li el coco a un de la tribu. Han esborrat Corto Maltés per fumar. Però no per fomentar la prostitució --té una amiga que es dedica a aquest negoci i que es diu Esmeralda--, per incitar al robatori amb l'episodi del carregament d'or a Sibèria o del sol mític al Kafiristàn o per apologia del terrorisme i crims contra la humanitat quan va a Irlanda per intentar volar una caserna de l'exèrcit anglès. Sort que no hi hagut cap raid israelià a la franja de Gaza perquè encara hauríem tingut una manifestació propalestina davant del mural del Corto Maltés perquè va estudiar amb el rabí Ezra Toledano primer i a l'escola jueva de La Valletta després.

Hi ha coses que fan tanta por com els gàngsters ucraïnesos, els episodis de True detective, les bombes humanes jihadistes o els membres de l'Aryan Nation i són els intolerants o els que envien comentaris anònims als diaris perquè estan en la línia de Goëring, mariscal del Tercer Reich, autor de la frase: «Quan sento parlar de cultura, trec el fiador de la meva Browning». El troll d'internet es caracteritza pel seu aïllament, el rebuig absolut al contacte visual i no és que la xarxa sigui el seu camp d'operacions preferit, és l'únic en què pot sobreviure.

Perquè, per afirmar que un dibuix del Corto Maltés incita a fumar, s'ha de ser absolutament curt de gambals i només pot procedir d'algú que, el més a prop que ha tingut un llibre, ha estat la guia telefònica d'Andorra Telecom per falcar una taula. Més val oblidar alguns comentaris, deixar-los de costat com la mètrica de la cançó provençal, la trigonometria del batxillerat o els consells de salut sexual que em van donar al col·legi de capellans juntament amb el llibre Vida sexual sana de López Ibor i mirar el dibuix de Raül Valls a l'edició de dilluns d'aquest diari. S'esborra el Corto Maltés però a la façana del costat, hi ha publicitat de tabac i d'alcohol. Doble moral. Hipocresia. Com Cioran jo ja no em fio de la humanitat. Només de Corto Maltés. Impressionant el començament de la seva primera aventura, La balada de la mar salada: «sóc l'Oceà Pacífic, sóc el més gran de tots». És possible, però, que assabentats del tema de la façana de la Massana, els productors de la pel·lícula Radio Days de Woody Allen demanin que se suprimeixi la frase o que es retiri el còmic. El protagonista del film declara en una escena que els seus pares eren capaços de discutir per la grandària dels oceans. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT