PUBLICITAT

La bella andalusa

RAFAEL TORRES
PERIODISTA

Seixanta anys després que el tinent Amado Granell, de Borriana, alliberés París del jou nazi al capdavant de la seva 9a Companyia de la Divisió Leclerc, entrant a l'alcaldia amb un grapat de republicans espanyols, Ana Hidalgo, de San Fernando, descendent d'aquells republicans de la diàspora, pren possessió d'ella per desembarasar-la, en aquesta ocasió, de les amenaces xenòfobes d'una ultradreta rampant que va votar, a la segona volta electoral de diumenge passat, a Nathalie Koscius-Morizet, la seva rival conservadora . Tots dos, Amador i Anne , van segellar la seva gesta amb la mateixa veu: Visca París!

Si als que van perdre tot sempre els hi va quedar París, si més no com mítica i última referència d'asil i llibertat, és bo que els segueixi quedant gràcies a l'elecció d'aquesta alcaldessa a la qual els diaris francesos anomenen «la belle Andalouse».

Ho és, certament, aquesta dona d'ulls negres i mentó decidit que porta una pila d'anys treballant per a la Ciutat de la Llum des del seu «Mairie», però ho és, sobretot, per l'estela d'intel·ligència , honestedat i capacitat que ha anat deixant en ella amb el seu treball. París, triant a aquesta espanyola i francesa que tant ha honrat a la seva terra natal com a la seva pàtria d'adopció, s'assegura seguir sent París en l'imaginari d'Europa i del món, és a dir, la ciutat més oberta i menys xenòfoba de la Terra.

Els francesos han premiat a Anne per la seva lleialtat a París, que és la mateixa i tan intensa, per cert, que la seva lleialtat a Espanya i a Andalusia: quan més impenetrable era l'oblit «oficial» de la gesta dels republicans espanyols en l'alliberament de França i de París, Anne, tinent d'alcalde a les commemoracions del 50 aniversari, els va tornar el nom posant-los en plaques per les ribes del Sena, i quan va visitar la capital Madrid l'any 2008, va anar a portar flors als pocs d'ells que reposen en el cementiri de Fuencarral. Lleialtat a París, a França, a Andalusia, a San Fernando, a Cadis, a les seves idees. Tal és la clau, pel que sembla , de la bellesa d'aquesta andalusa d'ulls negres. 

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT