PUBLICITAT

La O i el canut

RAFAEL TORRES
Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

L'última entrega de l'informe PISA ve a dir que els escolars espanyols de 15 anys saben fer la O amb un canut, però que sense canut, es perden, els surt una gurruño. En realitat, els nostres escolars saben el que els han ensenyat, així en Matemàtiques, Llengua o Ciències com sobre els rudiments pràctics de la vida , de manera que resultaria radicalment injust acusar-los de res. A les víctimes, no se'ls acusa .

Els adolescents espanyols són víctimes d'un dels fonaments del país que habiten: el del menyspreu per l'Educació i la Cultura. Per la Intel·ligència, en suma, que es nodreix d'ambdues.

Aquí la cosa va de cobrir l'expedient, no d'instruir i enfortir per al demà. Pel matí d'un i de la nació. I això a les aules, sobre les quals penja l'atordiment d'uns Plans d'Educació ideats, és un dir, per polítics de pacotilla i no, mai, per pedagogs i especialistes de fust.

Fora de les aules, que és on es rep el gruix de l'educació, la cosa és pitjor encara, ja que l'ensinistrament en les arts del viure queda en mans enterament de la família. La família espanyola! ¡Aquestes mares-criades, aquests avis esgotats, aquests pares absents!

Quan un xaval va a fer una O sense el seu canut, va la mare i l'hi fa ella.

Es podria dir que a Espanya, excepte en el breu interregne de la II República, l'Educació es percep com una cosa marciana, com una cosa intramurs del centre escolar gairebé sense vincle amb la realitat exterior.

Com aquest temps mort a l'espera que, segons la casta o la classe social de pertinença, el noi es posi a pencar en el que surti o es faci metge, advocat o enginyer. Els que manen solen ser molt burros i l'han dissenyat així, a la mesura de la seva ruqueria i dels seus interessos, més resguardats com més ignorant i manipulable sigui el personal .

Els escolars espanyols, en fi, saben fer, mal que bé , la O amb un canut, però els treus el canut i se la foten. Ningú els va ensenyar a traçar, amb sentit i bon pols, el perímetre màgic de la circumferència. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT