Els joves també negociem
El passat cap de setmana vaig poder participar en el segon congrés d’enguany de la Lymec, la Joventut Liberal Europea, i, certament, per a mi va ser tot un honor. El congrés es va desenvolupar de manera telemàtica arran de les restriccions sanitàries a causa de la pandèmia mundial que, malauradament, està afectant a tots els països del món.
Al certamen m’hi van acompanyar quatre membres més de Joves Liberals d’Andorra. El president, Toni Puig, l’Albert Areny, en Benjamí Tutrice i en Josep Fusté. Va ser la primera vegada que participava en un congrés de les joventuts liberals europees i l’experiència no m’ha deixat indiferent.
Abans de començar el congrés se’m va fer complicat entendre com una seixantena d’organitzacions i joventuts de partits polítics ens podríem arribar a posar d’acord per tirar endavant propostes engrescadores i promoure els valors liberals a tota la Unió Europea. I és que em vaig adonar que això no és ni més ni menys que un art; l’art del debat per arribar a grans consensos, aquí és on neix la política.
Durant aquest cap de setmana hem pogut ser partícips de moments importants dins la comunitat de la joventut Liberal Europea amb l’entrada de noves organitzacions a la Lymec així com l’aprovació de resolucions en matèria de lluita contra el canvi climàtic o una defensa més extensa, forta i valenta dels drets civils, entre d’altres.
Voldria agrair i fer especial menció als joves que, des de la política institucional o des de la societat civil cooperen, treballen, s’organitzen i sobretot, ajuden a millorar la qualitat democràtica del país i del món.
D’altra banda, és important saber que no només els polítics fan política, sinó que qualsevol ciutadà intervé en la política, ja que l’acció política ocupa una part del temps dels ciutadans, tant dinant amb els pares, prenent un cafè amb els amics o interactuant amb altres usuaris a les xarxes socials.
Molts joves compromesos amb la realitat política i social d’Andorra i d’arreu del món, algun cop hem vist per les xarxes socials o, fins i tot ens han arribat a dir frases com; «el jovent encara no està preparat per parlar de política»o «et falta experiència, quan en tinguis ja podràs opinar». Són frases que molesten no pel fet que la frase sigui d’un tarannà destructiu sinó perquè els èxits aconseguits per part dels joves arreu del món durant els últims anys són infinits i tots molt importants per a contribuir a un món més igual, just, lliure i sostenible.
Per finalitzar, m’agradaria enviar un missatge a totes i tots els joves. Involucrar-se en activitats amb la intenció d’intervenir en un conflicte social o polític amb l’objectiu de regular-ho no és senzill, durant el camí trobarem problemes, frustracions, però el més important és tenir present que és el que aconseguirem amb la nostra intervenció i la satisfacció que ens endurem per haver contribuït d’una manera o altra a millorar la situació d’un amic, veí o familiar.