PUBLICITAT

Una tardor intensa

Ara sí, ja s’ha acabat l’estiu. Els dies s’escurcen ràpidament, ben aviat tindrem el fred amb nosaltres i quan ens vulguem adonar ja estarem celebrant Nadal. Però abans que això passi, tenim tres mesos per endavant d’intensa activitat parlamentària. Si em permeteu faré un repàs a tot el que ens espera als consellers generals i també als ciutadans del nostre país.

Actualment tenim a tràmit una vintena de lleis que tard o d’hora veuran la llum i, per tant, regularan aspectes de la nostra vida que fins ara o bé no estaven regulats o bé necessiten una renovació per adaptar-les al temps actual. Una d’aquestes actualitzacions, sense cap mena de dubte necessària, correspon a l’accés electrònic de l’Administració de la justícia. Un projecte de llei que haurà de garantir que els procediments es puguin digitalitzar per facilitar l’accés de totes les parts i garantir-ne la confidencialitat. També determinarà quin ús es podrà fer i com s’enregistren els judicis orals contemplats pel nou Codi de procediment civil.

Un altre dels textos legislatius a tràmit té com a objectiu «eliminar la desigualtat estructural que pateixen les dones en tots els àmbits de la vida» com es recull a l’exposició de motius del Projecte de llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre homes i dones. Popularment coneguda com la llei d’Igualtat, incidirà en diversos àmbits de la nostra societat per equilibrar la representació dels homes i les dones en la vida pública i política, perquè tots tinguem les mateixes oportunitats, i lluitarà per evitar la discriminació de les dones per sol fet de ser dones en tots els àmbits, especialment el laboral.

La transparència de les institucions entrarà en escena d’aquí a poc temps. Ben aviat, aquesta llei s’aprovarà al Consell General i serà llavors quan es determinarà quina informació és pública i com hi podem accedir els ciutadans. Un canvi rellevant en la relació dels administrats amb les institucions, que hauran de fer una feinada interna per fer accessible aquesta informació, ja sigui per portals web especialitzats o directament a qui ho sol·liciti.

Aquest és només un petit tastet, tres de les més de vint lleis que actualment està treballant el Consell General. Textos que abasten temes tan diversos com l’economia circular, els actius digitals, la seguretat privada, les finances comunals o protecció civil. Els consellers i conselleres generals tenim al davant molta feina per treballar en aquestes lleis que han d’assentar les bases de la recuperació econòmica postpandèmia.

A tot això, caldrà sumar el Projecte de llei de Pressupost, una eina imprescindible per prioritzar l’acció del Govern. En aquest aspecte, també caldrà ser molt curós, les finances públiques han patit de valent per donar el màxim suport a la societat i al teixit empresarial en uns moments molt complicats que hem aconseguit superar gràcies a l’esforç de tothom. Ara caldrà seguir incidint en aquells sectors que ens poden ajudar a créixer i diversificar-nos econòmicament, sense oblidar-nos de seguir acompanyant a totes les persones que ho necessitin. Ja ho han vist, ens espera una tardor intensa políticament. Seguirem posant tot de la nostra part per seguir treballant al servei d’Andorra i dels seus ciutadans. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT