PUBLICITAT

Escudella i Ranxo!

Avui és un dia molt especial pels massanencs, celebrem Sant Antoni i enguany serà particularment significatiu. Recuperem la tradicional escudella popular després de dues edicions d’aturada. Aquest 2023, la nostra estimada Confraria tornarà a posar-se darrere les olles després d’haver realitzat una encomiable feina preparatòria, amb l’imprescindible suport que sempre ens brinden els voluntaris, perquè puguem gaudir de nou d’un bon àpat tots plegats.

Tota una jornada plena de tradicions, cultura i germanor que, a més, restarà als annals de la parròquia com el dia on vàrem materialitzar l’agermanament amb la vila gironina de Vidreres amb la descoberta d’una magnífica escultura commemorativa de la mà de Toni Cruz. Però, què comportarà aquest gest?

Doncs bé, es defineix l’agermanament com un establiment oficial de lligams de cooperació mútua entre dues ciutats amb característiques comunes. En aquest cas, és precisament la tradició «sopera» el que ens uneix. L’Escudella de la Massana, i el Ranxo de Vidreres –dues menges de cullera tradicionals a base de brou, vianda, verdures, pasta i arròs-–cadascuna amb la seva particular recepta i els petits secrets que en marquen la diferència, però que ambdues acaben essent el delit dels seus comensals.

Tanmateix, el destí ha fet que aquesta simbòlica unió adquireixi major raó de ser, ja que per exemple, les dues poblacions comparteixen els copatrons de Sant Iscle i Santa Victòria i en celebren la festivitat el 17 de novembre. També dir que la Massana i Vidreres compartim un cens de població similar. Les flors també és un gran nexe en comú, Andoflora i la Fira de les Flors són dues dates assenyalades als respectius calendaris i, no cal dir-ho, la passió per la cultura. 

Tot això fa que l’entesa entre les dues administracions hagi estat instantània i la proposta d’agermanament hagi estat molt ben acollida pels dos consistoris. El desig comú és que aquest acte esdevingui un punt de partida per a la creació de sinergies a tots els nivells. Que els respectius departaments mantinguin una estreta col·laboració, i així, poder organitzar esdeveniments culturals que es puguin exportar d’una localitat a l’altra, promocionar visites a les respectives localitats, mercats de productors autòctons, tallers i d’altres activitats tant pels joves com per la gent gran, dinars de germanor, excursions guiades...

Un primer punt de partida que també té un propòsit molt més enllà. La unió d’esforços per assolir el reconeixement de la Unesco pel patrimoni cultural immaterial de l’Escudella i el Ranxo, a més de la resta de Sopes Històriques de Catalunya. Un projecte conjunt que també inclourà l’estreta col·laboració de les nostres confraries escudellaires i la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya. Tot un projecte, encara molt embrionari, però que ben segur, tirarà endavant gràcies a la bona voluntat i empremta de tots els seus impulsors.

Així doncs, només queda desitjar un bon dia de Sant Antoni i, com sempre, ens veiem al migdia a la plaça de les Fontetes. Bona Escudella a tothom!

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT