PUBLICITAT

Andorra La Vella

El Govern ascendeix la previsió de recaptació de l’IRPF als 19 milions

L’Executiu preveu que hi hagi 10.000 obligats tributaris aquest any

Per ESTEFANIA GRACIA

Jordi Cinca i Miquel Llongueras en la presentació de la campanya de l’IRPF, ahir.
Jordi Cinca i Miquel Llongueras en la presentació de la campanya de l’IRPF, ahir. | ANA / M. F.
El Govern va preveure a principis d’aquest mes que la recaptació total de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) ascendiria als 15,5 milions d’euros. La xifra es va preveure a partir de dades estimades sobre els obligats tributaris. Un cop aquests s’han pogut comptabilitzar de forma més acurada, tot i que només per la part de rendes de treball registrades a la CASS –on se n’han previst uns 10.000–, s’espera que les recaptacions pugin fins als 18 o 19 milions d’euros. 
 
Dades que també podrien variar en funció de les activitats econòmiques i immobiliàries dels tributaris, «ja que aquestes encara no es poden tenir presents», segons va matisar ahir el cap de l’Àrea de Planificació i Estratègia del Departament de Tributs i Fronteres (DTF), Miquel Llongueras. 
 
Del total d’obligats tributaris previstos –sense tenir en compte les deduccions i segons els seus salaris– el ministre de Finances, Jordi Cinca, va matisar que prop d’uns 5.000 obtindran una resolució negativa, és a dir, el Govern els haurà de retornar diners. Cinca també va recordar que precisament aquests haurien de realitzar les tramitacions quan abans millor, ja que un cop presentada la declaració (en un termini màxim de tres mesos) l’Administració ingressarà els diners als obligats tributaris pertinents. Per tant, «no hauran d’esperar a que finalitzi el termini de presentacions, quan abans ho facin, abans rebran els diners». 
 
Campanya d’acompanyament / El departament posa a disposició dels ciutadans un seguit d’eines aper ajudar-los en tots aquells dubtes i tramitacions que s’hagin de fer d’aquest impost. A més, a partir del proper dilluns, l’Executiu començarà una campanya (amb espots publicitaris, radiofònics i virtuals) que pretén informar a la ciutadania de les tramitacions de l’IRPF, que es pot liquidar des de l’1 d’abril fins al 30 de setembre d’aquest any.
 
Entre les eines a emprar, es troba una guia pràctica de l’impost sobre la renda durant l’exercici del passat any, on es tracten aspectes sobre els substantius i la gestió de l’impost, així com diversos exemples.
 
A través de les pàgines web del Govern també hi ha díptics, formularis i altres textos d’informació. A més, el departament ha endegat el programa Andrea que es composa d’un portal tributari «que funciona com un assistent per a la presentació telemàtica del formulari 300», va matisar Llongueras. Així com un simulador web per fer càlculs sobre la liquidació de l’impost.
 
Foment de l’ús virtual / La declaració de l’IRPF es pot presentar al DTF de forma presencial a les dependències del mateix departament o a través de l’oficina virtual d’aquest. Així, els obligats tributaris (o els seus representants) poden presentar la declaració per mitjans telemàtics amb un usuari i contrasenya del Mòdul d’identificació en línia (MIL) proporcionat pel Govern. 
Segons va matisar Llongueras, la voluntat del DTF és que siguin «cada vegada més les persones que facin la tramitació a través del web per evitar cues». En aquest sentit, el cap de l’àrea va remarcat que actualment ja hi ha 9.481 MILs activat (4.541 de representants o gestors i 4.940 de persones físiques). 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT