PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

L’INAF es prepara per poder fitxar experts de qualsevol nacionalitat

El Govern iniciarà en breu els contactes amb el Fons Monetari Internacional per intentar ser-ne membre

Per ESTHER JOVER MARTIN

El ministre portaveu i titular de Finances, Jordi Cinca, en la compareixença de cada dimecres, ahir.
El ministre portaveu i titular de Finances, Jordi Cinca, en la compareixença de cada dimecres, ahir. | SFGA/JAVILADOT
Els components del Consell d’Administració de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) –excepte la presidència– i la direcció general podran ser de qualsevol nacionalitat. En el Debat d’Orientació Política, el cap de Govern, Antoni Martí, ja va avançar que el requisit de nacionalitat andorrana s’eliminaria i el Consell de Ministres va aprovar ahir el projecte de llei, un text que avui s’entra a tràmit parlamentari. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va admetre ahir que alguns membres del Consell d’Administració ja han manifestat que volen ser rellevats, però de la direcció general, que ocupa Maria Cosan, no en va confirmar cap canvi.

Cinca va argumentar que l’INAF té cada vegada més competències i  els seus membres requereixen de més experiència i especialització. L’expansió internacional del sistema financer andorrà, l’evolució dels mercats financers a nivell internacional o els compromisos contrets per part d’Andorra amb la Unió Europea amb la signatura de l’Acord Monetari són alguns exemples que va citar Cinca com a mostra que el regulador del sistema financer andorrà necessita personal especialitzat.

El ministre va admetre que dins del mercat laboral nacional és cada vegada més difícil trobar experts que s’adeqüin a les necessitats de l’INAF, i per això se suprimeix el requisit de nacionalitat andorrana, per poder cercar en altres mercats.

A PER L’FMI / D’altra banda, Cinca va avançar que en breu s’iniciaran els contactes per entrar al Fons Monetari Internacional (FMI). El ministre va explicar que «els requisits per formar part de l’FMI sóm molt diversos, i hem de veure quins complim». De fet, el Govern ja va fer contactes a la dècada dels 2000 per intentar entrar a l’FMI, però no van prosperar.

Amb tot, Cinca va admetre que l’FMI exigeix «molta informació, actualitzada, i molt ben estructurada, i Andorra en pateix un dèficit històric». Per tant, si el país vol formar part de l’organisme financer supranacional, «cal dotar-nos d’eines i capacitats perquè l’FMI pugui fer informes, la fotografia de la situació, suggeriments, etcètera», va afegir. L’avantatge d’integrar-se a l’FMI és, segons Cinca, que l’organisme «et fa una radiografia de la situació [econòmica i financera] i t’indica cap a on anar i, a més, tens la possibilitat de rebre un suport molt important», va concloure.

Finalment, Cinca va assegurar que les negociacions per tancar l’acord d’associació amb la Unió Europea segueixen el ritme previst. En els pròxims mesos se celebraran les reunions per tractar les quatre llibertats fonamentals, començant per la circulació de mercaderies. El Govern vol integrar l’acord duaner, tal qual, dins del futur acord d’associació amb la UE.

Sobre l’IGI: «És un error que no s’havia d’haver produït»

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va admetre ahir que «és un error que no s’havia d’haver produït» el fet que els beneficiaris del retorn de l’IGI rebessin un correu electrònic en què estaven descobertes les adreces de tots els beneficiaris. El ministre va admetre que és «una errada», tot i que va subratllar que «de conseqüències baixes». Amb tot, Cinca va explicar que s’ha de saber per què va passar, si va ser un error evitable i, sobretot, quines eines s’han de posar perquè no torni a passar. «L’Agència Tributària ho està analitzant i ja està en contacte amb el departament de sistemes d’informació del Govern per avaluar quines millores es poden aplicar al sistema informàtic», va assegurar el ministre. L’error informàtic i/o humà ha provocat que el Grup Parlamentari Liberal hagi entrat una pregunta escrita al Govern, que serà resposta al ‘Butlletí del Consell General’, i que SDP es plantegi presentar una pregunta oral per ser resposta a la pròxima sessió de control al Parlament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT