PUBLICITAT

Josep Maria Troguet Cap d’escudellaires a la Massana

«A la Massana, cadascú es fa l’escudella al seu gust»

Per Lara Ribas

El cap d'escudellaires a la Massana, Josep Maria Troguet.
El cap d'escudellaires a la Massana, Josep Maria Troguet.

En Josep Maria Troguet és el cap d’escudellaires de la Massana i porta tota la setmana nerviós ultimant els preparatius per a la tradicional escudellada popular que se celebra avui amb motiu de la festivitat de Sant Antoni. Tot i així, espera que el temps acompanyi i que la jornada un cop més sigui un èxit.

–Què caracteritza la seva escudella? 
–La nostra escudella és totalment diferent de les que s’havien fet anteriorment a la parròquia i de les que es fan avui a la resta d’Andorra perquè l’hem professionalitzada tot i que la gent del poble també hi participa activament. Fem una escudella actualitzada als nostres dies i desgreixada.

–Què vol dir professionalitzada? 
–L’any passat vam crear la Confraria d’Escudellaires i cada any incorporem nous cuiners professionals que som els responsables de preparar l’escudella. 

–Com s’organitzen?
–Ahir tots els restauradors ja van començar a bullir les diferents parts de l’escudella als seus respectius restaurants. Per exemple, jo m’ocupo de la gallina, les mongetes i els cigrons a la Borda Raubert. I després vam col·locar-ho en tàpers per poder portar-ho avui fins a la plaça.

–Des de quina hora hi són? 
–Nosaltres no cal que ens llevem a les cinc del matí com fan molts escudellaires per posar les olles a bullir, sinó que comencem a fer-ho a les set i una hora més tard passem a recollir tots els caldos als restaurants. Mentrestant, els voluntaris ja van tallant les verdures i les carns a daus.

–Quantes olles tenen?
–Tenim sis olles numerades, una per a la carn, mentre que a la resta cada mitja hora anem introduint els mateixos ingredients perquè tothom pugui menjar la mateixa escudella i en el mateix punt de cocció des de la una del migdia fins a les tres de la tarda.

–Alguna peculiaritat a l’hora de servir-la? 
–A la Massana, cadascú es fa l’escudella al seu gust. Partim d’un caldo vegetal i cadascú demana els ingredients que vol.

–Tots els ingredients són de proximitat?
–El que vam pactar dins de la confraria és que donaríem vida a la parròquia i per això tots els ingredients estan comprats a les botigues de la Massana. I demanem que siguin el de més proximitat possible. 

–Quantes racions faran? 
–Aquest any seran 1.200, a més d’una trentena específicament per a celíacs.

–Quin és el seu rol com a cap d’escudellaires? 
–Consisteix a organitzar-ho tot abans del dia de l’escudellada. Avui al matí he d’anar verificant-ho tot. M’aturaré per fer lliurament, amb la companyia de les autoritats, de les culleres d’honor a les dues noves incorporacions d’aquest any. I seguiré donant indicacions i controlant els responsables de cada olla. L’objectiu és aconseguir un plat d’escudella amb les garanties òptimes.

PUBLICITAT
PUBLICITAT