PUBLICITAT

Lleida celebra el centenari de les centrals hidroelèctriques del Pallars

  • Rutes turístiques i exposicions donen a conèixer l'impacte social d'aquesta indústria
EL PERIÒDIC
TREMP

Periodic
La sala de turbines de la central hidroelèctrica de Cabdella, a la Vall Fosca, ahir. Foto: ACN / MARTA LLUVICH

Amb motiu del centenari de l'inici dels treballs d'instal·lació de les centrals hidroelèctriques al Pallars, l'Ajuntament de Tremp, en col·laboració amb d'altres entitats, ha previst un seguit d'actes commemoratius, que ha presentat aquest dilluns a la UdL. Actualment, per exemple, dues persones estan treballant en la recerca de publicacions i fotografies sobre la història de l'energia hidroelèctrica al Pallars gràcies a dues beques d'un any de 6.000 euros cadascuna convocades per la UdL i la CNE, sota la direcció del professor Jaume Barrull.

L'alcalde de Tremo, Víctor Orrit, ha explicat que les centrals hidroelèctriques del Pallars van suposar durant molts anys el principal àmbit de d'ocupació. A més, ha dit, van contribuir a la millora de les comunicacions el Pirineu. De fet, explica, les primeres grans carreteres es van construeir gràcies a la necessitat de dur maquinària a les centrals, com ara les carreteres de la Vall Fosca, la d'Àger o el pas de Tarradets.

La presidenta del consell d'administració de la Comissió Nacional d'Energia, Maria Teresa Costa, ha destacat que l'estudi que s'està duent a terme posa de manifest la importància de les centrals hidroelèctriques de principis del segle XX del Pallars que, a més, formen part de les arrels industrials de Catalunya, L'objectiu d'aquest estudi, ha afegit, és analitzar la implantació i l'impacte socioeconòmic de les hidroelèctriques del Pirineu lleidatà. A més, s'ha compromès amb la resta d'institucions a dur a terme estudis d'aprofitament posterior en l'àmbit del turisme industrial, com ara itineraris didàctics o exposicions que pretén mostrar tant a Catalunya com a Madrid.

la central de cabdella / La Vall Fosca (Pallars Jussà) és un dels llocs on es van construir les primeres centrals hidroelèctriques. Entre els anys 1911 i 1914 s'hi va construir la central de hidroelèctrica de Cabdella, iniciativa de l'enginyer i polític Emili Riu. Per primera vegada l'energia es transportava a més de 200 quilòmetres del centre de producció. Els principals objectius d'Emili Riu van ser l'aprofitament del riu Flamissell i de la Noguera Pallaresa per a la producció i comercialització d'energia elèctrica, fet que va tenir com a conseqüència la transformació de la Vall Fosca. Però l'impuls d'aquesta indústria al mateix temps també va comportar la modernització de tota la comarca, i especialment de la Pobla de Segur.

La central hidroelèctrica de Cabdella fou la primera construïda a Catalunya. Va ser el 1914 per la companyia Energia Elèctrica de Catalunya, que la traspassà a La canadenca al cap d'uns anys. La central aprofita les aigües del sistema de l'Estany Gento, a través d'un canal de 5 quilòmetres amb un desnivell de 836 metres. A més, els serveis per tenir al dia tota la instal·lació inclouen un funicular que comunica la central amb la cambra de càrrega. Amb una potencia de 26.000 kW és la primera d'aquelles dimensions que s'engegava a Catalunya i amb el salt més gran de l'Estat i Europa durant molts anys.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT