PUBLICITAT

El Pirineu centra les obres premiades amb el Pica d'Estats de periodisme

  • Aigüestortes, el tren dels llacs i l'Aran, protagonistes dels reportatges guardonats
EL PERIÒDIC
LLEIDA

Periodic
El jurat del premi Pica d'Estats reunit a Lleida dissabte passat Foto: ACN / XAVIER LOZANO

Els premis de televisió, premsa, fotografia, ràdio i internet de la Diputació de Lleida, els Pica d'Estats, van fer públic aquest dissabte el veredicte de la seva 22a edició, la segona més participativa de la història, i en la qual ha crescut un 70% la presència de treballs internacionals. Els guanyadors van ser un reportatge de la revista Presència sobre el parc Nacional d'Aiguestortes, un monogràfic del mateix tema a El Mundo de les Pirineos, un article italià sobre el tren dels Llacs, i el reportatge fotogràfic sobre els nens d'Alguaire, de Ramon Gabriel i Marc Casals. En televisió, el guanyador ha estat el programa de Cuatro Tu vista favorita, dedicat a la Vall d'Aran.

En ràdio ha guanyat el programa Eureka sobre el Montsec emès per COMRàdio. Finalment, entre els mitjans de les terres de Lleida ha destaca el reportatge Lleida moderna, més enllà de la Seu publicat pel suplement Lectura del diari Segre.

En total es van repartir fins a 36.000 euros en premis. El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, va destacar la gran participació internacional registrada en l'edició d'enguany i la gran diversitat de les temàtiques presentades. Segon Gilabert, «en altres temps la societat lleidatana estava mancada de l'autoestima necessària per crear els productes turístics que ara s'estan posant en valor».

El premi corresponent al millor treball de premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 5.000 euros) va ser per al monogràfic sobre el Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, publicat a El Mundo de los Pirineos el setembre del 2010 amb redacció de Núria Garcia Quer i fotografies d'Oriol Alemany. L'autora fa una descripció completíssima del parc nacional pirinenc i del seu entorn des de tots els punts de vista (història, investigació i recerca, accessibilitat, paisatge, fauna i flora, poblament humà, itineraris, museus i festes, xarxa hidroelèctrica), sense oblidar les valls d'accés i la informació pràctica per als visitants.

El premi al millor treball de premsa escrita d'informació general (dotat amb 5.000 euros) va ser per al reportatge El Parc no creix, publicat el 28 d'agost de 2010 per David Marín a la revista Presència. L'article se centra en la possible ampliació del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici –l'únic de Catalunya i un dels parcs naturals de muntanya més espectaculars de l'Estat– analitzant els arguments favorables i contraris que al·leguen els municipis i el sector empresarial de la zona.

‘Il treno dei laghi ‘/ El guardó al millor treball de premsa internacional (dotat amb 5.000 euros) va ser per a l'article Il treno dei Laghi in Catalogna, publicat el juny del 2010 per Stefana Mezzeti i Emilio Ganzerla a la revista Mondo Ferroviario. El text se centra en el Tren Turístic dels Llacs, arrossegat per la mítica màquina de vapor Garrafeta, i explica els atractius que ofereix aquesta línia, que uneix la ciutat de Lleida amb el Pirineu, com el Parc Astronòmic del Montsec. També incideix en la facilitat de volar fins a Lleida des d'Itàlia gràcies al nou Aeroport de Lleida-Alguaire.

El premi corresponent al millor treball de televisió (dotat amb 5.000 euros) va ser per al programa Tu vista favorita (Val d'Aran, por Jorge Sanz), elaborat per Carlos Serrano Labrador i emès per Cuatro el 9 de maig de 2010. El programa ens endinsa en els secrets, la gastronomia i els paisatges més espectaculars -per mitjà de preses aèries- de la Vall d'Aran mitjançant els comentaris i les vivències personals de l'actor Jorge Sanz.

El premi al millor treball de ràdio (dotat amb 5.000 euros) va ser per a l'espai L'Univers del Montsec, emès l'octubre del 2010 dins el programa setmanal Eureka de Com Ràdio. El reportatge, elaborat per diversos autors, és presentat pel director general de Com Ràdio, Francesc Triola Torres. Per mitjà d' una sèrie d'entrevistes amb personatges vinculats al tema, l'espai se centra en la importància científica i divulgativa del moderníssim Parc d'Observació de l'Univers, situat al Montsec, i en els valors naturals i els atractius turístics (geologia, paisatge, fauna, esports d'aventura) d'aquesta serra i de la vall d'Àger.

El millor reportatge fotogràfic (dotat amb 5.000 euros) va ser Els nens d'Alguaire, dels fotògrafs Ramon Gabriel i Marc Casals, publicat a El Periódico de Catalunya el 5 de febrer de 2010 i a la revista Cercavila d'Alguaire el novembre del 2010. És un original reportatge de fotografies periodístiques centrat en uns infants de la població d'Alguaire que van creixent paral·lelament a la construcció de l'Aeroport de Lleida-Alguaire, com també en les seves vivències personals i relacionades amb la infraestructura.

El premi corresponent al millor treball publicat o emès als mitjans de comunicació locals (dotat amb 3.000 euros) ha estat per al reportatge Lleida moderna. Més enllà de la Seu, de Neus Martí i Mikel Aristegui, publicat al dominical Lectura del diari Segre el 17 octubre de 2010. L'article repassa les construccions arquitectòniques i d'enginyeria més emblemàtiques (La Llotja, el pont de Príncep de Viana, la plaça Blas Infante, l'estació de l'AVE, el Parc Tecnològic de Gardeny, el Campus de la UdL i l'Aeroport d'Alguaire) sorgides en els darrers anys a la ciutat de Lleida El premi corresponent al millor treball d'internet (dotat amb 3.000 euros) ha quedat desert. Informa l'ACN.

Rècord de participació / Aquesta edició del guardó ha registrat el major nombre de treballs d'àmbit internacional de tota la història del Premi, amb 34 reportatges procedents de 10 països estrangers, i la segona millor participació en la trajectòria del guardó, amb la presentació de 215 treballs (9 més que l'any passat). D'aquests, 34 corresponen a mitjans de premsa internacional, 156 a mitjans de comunicació d'abast estatal i 25 a mitjans locals.

El jurat del certamen ha estat format pels professionals dels mitjans de comunicació Enric Frigola, secretari del Col·legi de Periodistes de Catalunya (president); els vocals Josep Cuní, director d''Els Matíns de TV3'; Lluís Foix, polytical analyst de La Vanguardia; Ramon Font, president del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC); Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Josep Lluís Cadena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme (FEPET), i Josep Ramon Ribé, director del diari Bon Dia de Lleida. Ha actuat com a secretari Àngel Vidal, director del Patronat de Turisme.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT