PUBLICITAT

Sant Genís és declarada bé cultural local

  • L'església és citada en l'acta de consagració de Sant Martí de Tost, l'any 1040
EL PERIÒDIC
LA SEU D?URGELL

El ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha acordat recentment declarar bé cultural d'interès local (BCIL) l'església de Sant Genís de Torà de Tost, arrel d'una sol·licitud presentada per l'associació de Ribera d'Urgellet Lo Riu Roig.

Sant Genís de Tost és una construcció romànica situada entre Tost i Torà de Tost, al marge dret del riu de Tost. No hi ha documents concrets d'aquesta església, que apareix citada en l'acta de consagració de Sant Martí de Tost (1040) com a límit d'un alou cedit a Sant Martí. Consta d'una sola nau coberta amb volta de canó apuntada i capçada a llevant amb un absis semicircular que s'obre a la nau per un doble plec que forma la degradació, segons la descripció que se'n fa en l'informe tècnic elaborat pel Consell, en el qual també s'indica que l'edifici «es pot adscriure perfectament a les formes rurals de l'arquitectura del segle XII, potser en un moment ja avançat del segle».

PILARS / Altres característiques que es detallen en l'informe són la porta en arc adovellat, les restes de tres pilars que haurien constituït un porxo i, damunt la porta, un carreu amb la data de 1768, any en què probablement es va fer una modificació al temple. Cap als anys 50 i 60 del segle passat l'església hauria servit de refugi als contrabandistes i el seu interior es troba en mal estat.

Des de Lo Riu Roig s'ha mostrat la satisfacció per haver aconseguit la declaració de bé cultural d'interès local per a Sant Genís, tot i que també mostrar la preocupació per l'estat en què es troba no només aquesta construcció sinó altres del municipi. L'entitat lamenta que malgrat el reconeixement de BCIL que tenen bona part d'elles no s'hi pugui treballar per assegurar-ne la integritat.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT