PUBLICITAT

El joc de l'engany

  • El Centre de cultura lauredià s'omple i aplaudeix l'actuació d'Emma Vilarasau i Pere Arquillué
LAIA F. MAROT
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Mireia Aixalà, Ivan Benet, Emma Vilarasau i Pere Arquillué en una escena de l'obra Foto: COMÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

La Martha comença el joc, en George coneix les normes i està a punt. Bany d'alcohol que precipita els protagonistes a una esquizofrènia col·lectiva, acompanyats de cigars neuròtics. Aquest matrimoni americà frustrat no juga sol, sinó que ho fa amb una parella de joves convidats que acaben d'arribar a la universitat on treballa en George, i el rector de la qual és el pare de la Martha.

Una Emma Vilarasau pletòrica, irònica, divertida, cruel, dominant i, a la vegada, dèbil; i un Pere Arquillué pacient, boig, rabiós i desconcertant. Aquests són els actors que interpreten el matrimoni de la Marta i en George en un obra intensa, Qui té por de Virginia Woolf?, que ahir va omplir d'espectadors el Centre Cultural lauredià. El públic andorrà va poder gaudir de la profunditat d'unes actuacions impecables; 90 minuts sense pausa, una viatge al interior dels protagonistes i a la seva relació, amb registres que volen de l'humor negre fins al drama cru. Els espectador es pregunten fins on seran capaços d'arribar en la degradació i l'engany que esdevenen malaltissos, i això els manté atrapats en la trama, amb pocs moments per respirar. De les actuacions i la precisió de la posada en escena, no hi ha dubtes. La tensió entre el riure i el menyspreu pot agradar o portar al rebuig, però el que està clar és que no va deixar a ningú indiferent i el públic andorrà va riure, va patir i, finalment, va aplaudir amb entusiasme l'espectacle. Els actors van rebre les felicitacions del ministre de Cultura, Albert Esteve, abans de marxar.

Espiral d'odi

La humiliació d'en George, destapar els convidats, tirar-se a l'amfitriona i matar el nen, són els quatre rounds de la lluita d'espases verbal entre en George i la Martha. Ja en els primers minuts ella taral·lejà la cançoneta ...¿qui té por de Virginia Woolf, Virginia Woolf, Virginia Woolf? ¿Qui té por de virginia Woolf?... Així comença el joc d'enganys, la realitat es barreja amb la ficció, tot pot ser veritat o mentida. La vetllada esdevé un autèntic malson. El matrimoni i els convidats s'endinsen dins d'un espiral d'odi que acaba per destapar les emocions més profundes de cadascun d'ells.

Qui té por de Virginia Woolf? és el retrat de la societat americana dels anys 60 i l'anàlisi d'un mal nacional: l'engany. Aquesta és la més famosa de les obres d'Edward Albee, i aquesta vegada el muntatge és de Daniel Veronese que ha intentat fugir amb èxit de les idees preconcebudes, una labor difícil si es té en compte que l'obra és un clàssic que ha estat portat als escenaris en infinitat d'ocasions, i també té una adaptació cinematogràfica, la qual van protagonitzar Elisabeth Taylor i Richard Burton.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT