PUBLICITAT

Miró atrau mil visitants a Escaldes

  • Durant les primeres setmanes va captar un públic majoritàriament del país, ara són turistes
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La mostra de Miró que es pot veure al CAEE fins el proper 30 de setembre. Foto: ANA / MARTA TORT

Més d'un miler de persones ja ha visitat l'exposició temporal del Centre d'Art d'Escaldes-Engordany (CAEE) dedicada a Joan Miró des de la seva inauguració el passat 5 de juliol. La directora del CAEE, Ruth Casabella, ha explicat que el nombre de visitants va en la línia de les darreres exposicions temporals que ha acollit el centre, i que si bé durant les primeres setmanes va atraure un públic majoritàriament del país, ara mateix el gruix dels visitants són turistes, sobretot espanyols.

L'exposició Joan Miró, el jardí de les meravelles, que es pot veure al CAEE fins el 30 de setembre, ja ha rebut més de 1.000 visitants, i s'espera que pugui acostar-se als 4.000, en la línia de les darreres exposicions temporals que s'han organitzat durant els mesos d'estiu, com la d'art precolombí de l'any passat o la de cinema de fa dos anys.

La directora del CAEE, Ruth Casabella, ha explicat a l'ANA que l'exposició ha rebut molt bones crítiques, i que el que més sorprèn és que la majoria de visitants coneix molt poc sobre la vida i l'obra de Miró, però en canvi, el seu estil s'identifica molt fàcilment. Un dels comentaris més escoltats és que l'obra de Miró «és fàcil de mirar però difícil d'entendre», i sovint hi ha qui considera que són dibuixos que podria fer un nen. A això, Casabella no es cansa de respondre que potser ho pot semblar en aparença, però abans d'arribar a aquesta simplicitat i essència, cal molt de treball previ.

A més, l'exposició dóna a conèixer la faceta del Miró litògraf, una tècnica que comporta una dificultat afegida, i que desperta la curiositat de molts dels visitants. Casabella també ha destacat que l'exposició també ha estat visitada pels infants dels Esports d'estiu, que han fet activitats al voltant de la mostra.

La mostra, organitzada pel Comú d'Escaldes-Engordany amb el patrocini de Crèdit Andorrà, consta de 60 gravats i litografies produïdes entre el 1953 i el 1981, que es poden veure al CAEE. Com a novetat d'aquest estiu, es faran visites nocturnes el 31 de juliol, el 23 d'agost i el 5 de setembre, per les quals ja hi ha algunes reserves

com a Picasso / A Miró li ha passat com a Picasso, Dalí i altres grans mestres de la pintura universal: els tenim tan vistos, s'han incorporat de forma tan incontestable a la cultura pop del nostre temps, que formen part del paisatge. La seva celebritat universal els ha convertit gairebé en invisibles. Els mirem sense veure'ls. Fins que arriba una mostra com El jardí de les meravelles i ens obre els ulls. La seixantena de gravats datats entre el 1953 i el 1981 –anys per tant de plenitud creativa– procedents dels fons del col·leccionista italià Guido Guastalla –serigrafia, aiguafort, aiguatinta i, sobretot, litografia– demoleixen dos tòpics pertinaços i ajuden de passada a mirar Miró amb uns altres ulls.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT