PUBLICITAT

La Puça es muda per adaptar-se a la irrupció del llibre electrònic

  • La històrica llibreria de la capital obre demà el nou local a Prada Ramon
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El local de La Puça al carrer de la Vall, ahir. Ja no tornarà a obrir les portes; el nou, a Joan Maragall, 14 Foto: TONY LARA

Renovar-se o morir. Aquest és el dilema al qual s'enfronten les llibreries tradicionals –i ja que en parlem, també les editorials, encara que la majoria de les que operen en aquest racó de món, per no dir totes, sembla que no se n'hagin adonat. Els gerents de La Puça, Anna Riberaygua i Pere Miquel Fonolleda, ho han entès així: el futur del negoci passa pel llibre electrònic. El present, de fet. Així que calia reciclar-se, reinventar-se i adaptar-se als nous aires que bufen al sector. Però ja. I han aprofitat la conjuntura econòmica i el brutal descens de les vendes, que s'arrossega com a mínim des de fa un lustre, per fer el pas definitiu: abandonar el minúscul local del carrer de la Vall que la històrica llibreria ha ocupat des del 1984, en ple centre històric d'Andorra la Vella, i mudar-se al número 14 del carrer Joan Maragall, a Prada Ramon.

El trasllat s'ha materialitzar aprofitant la Festa Major de la capital. Poca broma, perquè s'han hagut de moure els prop de 5.000 volums que s'entaforaven a la Puça. De fet, l'antiga botiga ja ha tancat definitivament les portes. La nova llibreria, que conservarà el nom, obrirà demà mateix a la tarda. D'una tacada, La Puça –que ja no ho serà tant– s'instal·la en l'eix comercial més dinàmic de la capital, dobla la superfície –passa dels 45 als 90 metres quadrats– i començarà en breu a ensenyar la poteta en el procel·lós, incert oceà del llibre electrònic. D'una forma de moment tangencial: en el termini d'un mes, Riberyagua espera comercialitzar lectors d'e-book. I més endavant incorporaran al catàleg llibres electrònic que es podran descarregar directament des del web de la llibreria. Però això encara no té data prevista. Com tampoc en té la impressió sota demanda, que ja és tècnicament viable i que permetrà el llibreter imprimir un exemplar en paper del volum sol·licitat. Tot això arribarà, i més aviat que tard.

El declivi del centre històric / Tot plegat no vol dir que La Puça abandoni el llibre tradicional a la seva sort. En absolut, diu Riberaygua. De moment, conviuran a la llibreria els volums en format paper, i continuaran servint els llibres de fons, els encàrrecs i les novetats: «Però estem convençuts que el futur immediat és del llibre electrònic, que es cruspirà el mercat del best seller, l'autoajuda i el llibre de temporada. El paper quedarà per al llibre de regal, l'infantil i l'il·lustrat. És a dir, tot aquell que li confereix al llibre en paper un valor afegit i que e lconverteix en un objecte diguem-ne preciós. Aquest és el nínxol que hem d'explotar si volem sobreviure». Amb aires renovats, perquè la nova Puça vol potenciar el paper de dinamitzador cultural que tradicionalment han jugat les llibreries incorporant cafeteria i zona de lectura, i sense oblidar els clients habituals: Andorra i els Pirineus continuaran sent dos dels eixos temàtics principals, junt amb les humanitats, el llibre infantil i naturalment la ficció.

Entre els motius que Riberyagua addueix per a un trasllat que es venia covant des de feia mesos figura en primeríssim lloc, i com és lògic, el canvi de model en el negoci –«Fa 15 anys només veníem llibres els llibreters; avui se'n troben a qualsevol gran superfície»–, la irrupció del llibre electrònic i, atenció, el lent, implacable declivi del centre històric com a eix comercial: «Teníem l'esperança que el barri revifés, però no podem esperar més. Han anat tancant comerços, i ens estàvem quedant sols. Era l'hora de canviar». Finalment, i perquè en preguin nota els propietaris que prefereixen un local buit a un lloguer raonable: «La prioritat era quedar-nos en una de les places del centre històric. Però ha sigut impossible; els lloguers són inassumibles. Per això ens n'hem anat a Prada Ramon». La cita, ja s'ha dit, demà a la tarda. Una cita de llibre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT