PUBLICITAT

El Govern aprova avui una quota per a 320 treballadors de fora

  • Treball rep 30 ofertes de feina subvencionada per als programes públics dirigits a l'empresa
  • El nombre de desocupats augmenta en 1.027 i ?es distancia més del nombre de places ofertades
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una treballadora en recerca de feina al Servei d'Ocupació Foto: ORIOL LLAURADÓ

El ministre d'Interior i Treball, Xavier Espot, va anunciar ahir que «demà» –per avui– «aprovem un nou decret amb un contingent per a 320 llocs de treball que inclourà els perfils professionals que no es troben en el mercat de treball nacional». Espot va insistir en que la nova quota va dirigida a personal directiu, tècnics superiors, caps de cuina o assistents domiciliaris per a la gent gran. No obstant això, el ministre va afegir que «seguint la dinàmica que vam encetar l'any passat, també inclourà unes petites quotes limitades per a dependents de comerç, cambrers, cuiners, recepcionistes o guies de turisme». I és que des del ministeri es vol facilitar que «la gent que ha treballat durant la temporada d'hivern i que ha donat satisfacció als empresaris, es pugui quedar a Andorra, òbviament amb uns requisits salarials superiors als mínims que fixa el reglament corresponent». Espot va argumentar que la directriu també «incentiva que es quedin a Andorra, treballadors qualificats». El ministre va explicar que la quota prorrogable que el Govern aprova avui a més de reforçar les quotes obertes tot l'any, permet en molt petita mesura que «determinats treballadors qualificats es puguin quedar per continuar donant un bon servei al client».

Més aturats / Espot va reconèixer però, que «sabem que al Servei d'Ocupació hi ha gent inscrita que està en disposició d'assumir aquestes feines». I va defensar que cal trobar un punt d'equilibri i sobretot, anivellar els llocs de treball oferts i les persones que estan buscant feina. Amb tot, el ministre es va mostrar realista i va dir que «hem de partir de la premissa de ser objectius. Al Govern hi ha una preocupació evident i compartida pel creixent nombre de persones en situació de desocupació. Crec que es pot fer una crítica legítima al respecte, però també crec que és una crítica que cal contextualitzar i matisar». Espot va constatar referint-se a la crisi econòmica que assetja el país, que «sovint aquesta situació respon a un fet aliè al propi departament de Treball i al Servei d'Ocupació». A finals del març passat, el nombre de desocupats inscrits en situació de recerca de feina eren 1.027, mentre que el nombre d'ofertes de treball, només era de 175. «Des de la perspectiva realista que comentava, el meu ministeri i per extensió el Govern, no estan en disposició ni ara ni a curt termini, d'equilibrar o invertir aquesta desproporció» va admetre. Sense descoratjar-se, el ministre va afegir que « si que podem actuar a terme o engegar mesures que tendeixin a reduir aquesta desproporció. I crec que ho estem fent de manera decidida». Espot va recordar que «hem incentivat l'increment de les ofertes reduint el contingent de quotes d'hivern que van passar de 3.615, el 2011, a 3.100, l'hivern passat i que tot i així, no es van acabar d'exhaurir».

Programes d'ocupació / Espot va reiterar que «hem apostat com mai per la implementació de programes de polítiques actives d'ocupació, els quals destinarem una partida pressupostària de 2,2 milions d'euros. Això és un 53% més que l'any passat». I va recordar que són quatre els programes aprovats. «Els primers van ser els programes ocupacionals destinats al sector privat, un amb component formatiu bàsic per als desocupats que no acrediten ni formació ni experiència professional, i l'altre per a persones en recerca de feina que si que acrediten formació i experiència», va explicar el ministre. I va anunciar que «ja disposem d'una trentena d'ofertes de feina, i estem fem els passos necessaris per autoritzar-les». A més, en finalitzar la temporada d'hivern, el Govern va aprovar dos programes de treball temporal en benefici de la col·lectivitat, destinats a l'Administració general, l'Administració de Justícia, els comuns i les parapúbliques, que «van tenir un èxit notable l'any passat» va insistir el ministre.

Més formació / El Departament de Treball continuarà apostant per la formació ocupacional dels treballadors inscrits al Servei d'Ocupació. El ministre també va anunciar ahir que «estem treballant amb el ministeri d'Educació per elaborar un catàleg de formacions que harmonitzin l'oferta i en simplifiquin l'accés als desocupats». Espot va afirmar que «en breu presentarem el catàleg a la Taula permanent per a la Formació i el Treball». I va afegir que també es destinarà una partida de 200.000 euros més a les accions i activitats formatives específiques que organitza la Cambra de Comerç Serveis i Indústria, i les empreses privades de formació. «Tot plegat demostra que el treball i la formació en el treball, són temes als quals destinem més temps i més recursos».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT