Un or olímpic sí té secret

• Sota la premissa «amb il·lusió i treball es pot aconseguir qualsevol cosa», el campió en -58 kg. a Londres apunta com claus de l'èxit un bon entorn i la serenitat
I. M.

Joel González, amb l'or. Foto: EL PERIÒDIC

Joel González (Figueres, 1989) és un dels privilegiats que ha tastat la glòria olímpica com a campió de taekwondo en la categoria de -58 kg. als Jocs de Londres. Ahir va ser el protagonista d'una conferència sota el títol Somni Olímpic : El camí per a la medalla d'or a la capital i, com qualsevol persona que ha assaborit l'èxit, es mou sota una premissa clara: «Amb il·lusió i treball es pot aconseguir qualsevol cosa».

No es necessiten diners ni un nom per triomfar. Ell recorda que va començar «en un poble petit i en un gimnàs buit. No soc gent de l'alta esfera» fins arribar on és, deixant clar als esportistes andorrans que guanyar un or «no té res a veure amb el tamany d'un país. Pesa més la qualitat». Però aprofundint en el tema no va dubtar a atribuir la seva proporció d'èxit a dos claus: en la vida quotidiana, «tenir un bon entorn» i durant la competició «controlar els nervis, que et juga males passades».

De 23 anys i amb el cap ben moblat diu que ha tingut dues decisions clau en la seva vida: deixar el lloc on vivia per ser professional i no abandonar els estudis. Ell cursa dues carreres. Es pot compaginar, però per això cal sacrifici.