PUBLICITAT

Vives se sorprèn de l'adopció per part d'homosexuals

  • Diu que algun dia l'Estat tindrà un «disgust» per la querella d'algun nen
EL PERIÒDIC
LA SEU D?URGELL

Periodic
L'entrevista a Vives, ahir Foto: XIP TV

L'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, va afirmar ahir en una entrevista al programa Al cap del dia de la Xarxa de Televisions Locals que li sorprèn que s'accepti «amb una gran lleugeresa» que un infant pugui ser adoptat per una parella homosexual. Segons Vives, poden crear al nen «uns problemes molt grans quan és una qüestió que no està prou investigada». «Fer provatures amb criatures no em sembla prou just», va afegir. El copríncep va posat en primer lloc el respecte i la necessitat de reivindicar-se del col·lectiu gai però va advertir que «un dia l'Estat tindrà un disgust perquè li posaran una querella quan seran grans alguns d'aquests nanos amb problemes i li hauran de pagar un psiquiatra fins al final de la seva vida». Vives també va agrair que el Consell General hagi rebutjat debatre sobre la despenalització de l'avortament i va afirmar que mantindrà el càrrec de copríncep «sempre que els andorrans ho vulguin».

Les figures del Papa Benet XVI i Francesc, la situació actual de l'església, el procés sobiranista de Catalunya o debats morals com l'avortament o l'adopció per part de parelles homosexuals van centrar l'entrevista de l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra.

Vives va destacar el respecte de l'església catòlica per les persones homosexuals, però va indicar també que té «una veritat per tothom que vol promoure» en relació a la sexualitat, els mètodes de reproducció o per lluitar contra la sida, entre altres. «Són fórmules que l'església té molt pensades i voldria que se'ns comprengués», va instar, «ja que no és fàcil trobar quin és el nou paradigma» en diàleg amb una cultura que va creixent a una velocitat «molt gran».

Lleugeresa / En aquest sentit, el copríncep es va mostrar «sorprès» per la «gran lleugeresa» amb què el món accepta que un nen o una nena pugui ser adoptat per una parella homosexual. Segons Vives, aquest fet pot crear a l'infant «uns problemes molt grans quan és una qüestió que no està prou investigada».

«Jo no em cansaré mai de dir que amb la reflexió han patit molt i que s'han de vindicar aquestes persones», va apuntar l'arquebisbe d'Urgell, però tot i aquest respecte va assenyalar que no li sembla «prou just» fer «provatures amb criatures». A més, va avisar que «un dia l'Estat tindrà un disgust perquè li posaran una querella quan seran grans alguns d'aquests nanos amb problemes i li hauran de pagar un psiquiatra fins al final de la seva vida».

Amb tot, Vives va apuntar que «el que hem de fer és que el col·lectiu de persones homosexuals, transsexuals i bisexuals se sentin valorats, estimats i reconeguts».

El copríncep episcopal va opinar també sobre la proposició per despenalitzar l'avortament a Andorra i el seu càrrec com a cap d'Estat. Vives va indicar que mantindrà aquest càrrec «sempre que els andorrans ho vulguin» però va reconèixer que com a membre de l'església catòlica es pot trobar «amb una dificultat molt gran» com ha estat la despenalització de l'avortament.

Vives va recordar que es va acordar no prendre en consideració la proposició per 22 vots a favor i sis en contra i es va mostrar «agraït» per aquest fet. «La Santa Seu té una posició sobre aquests temes i nosaltres servirem a Andorra des de la nostra idiosincràsia i des de la nostra consciència», va remarcar.

Segons Vives, el poble andorrà entén aquesta posició i «veu que hi ha un joc institucional».

Sobre el procés sobiranista iniciat a Catalunya va admetre que a la Conferencia episcopal «li costa entendre-ho» i va considerar que «hi ha hagut molt poca pedagogia de la plurinacionalitat d'Espanya». No obstant, va assegurat que fa 25 anys els bisbes ja van dir que Catalunya era un poble «sense cap escarafall de ningú». Encara que no va voler posicionar sobre la possible independència del poble català, sí que va declarar que els bisbes de Catalunya «acompanyarem el procés que es visqui a Catalunya».

Per últim, va valorar la capacitat de predicar i de divulgar del Papa Benet XVI i la sensibilitat del nou Papa Francesc per fer denúncia de la pobresa i les seves causes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT