PUBLICITAT

Espot diu que els nous càrrecs seran decisius per la «pacificació del cos»

  • Liderada per Peralba, és la mateixa cúpula que la del Govern de Pintat amb Riberaygua de ministre
  • El nou director cobrarà 6.000 ?, sumats als 2.000 en concepte de jubilació, que se li manté
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El jurament dels càrrecs al 2007, amb pràcticament els mateixos protagonistes: Peralba és el segon per l'esquerra, Gispert el quart per l'esquerra, Ferreira la segona per la dreta i finalment Barbolla, el primer per la dreta Foto: EDUARD COMELLAS

el ministre d'Interior i Justícia, Xavier Espot, va comparèixer ahir en roda de premsa per explicar els nomenaments en la cúpula directiva de la Policia, vuit mesos després de la dimissió de l'actual direcció. Qui ja fou director del cos durant la legislatura amb Antoni Riberaygua com a ministre del ram i actualment jubilat del cos, Joan Ramon Peralba, tornarà a agafar les regnes de la direcció. L'acompanyaran tres direccions adjuntes, també vells coneguts: Pere Gispert, com a coordinador; Miquel Àngel Barbolla, com a cap de l'àrea de seguretat pública i seguretat ciutadana; i Maribel Lafoz, com a cap de l'àrea criminal. El ministre va assegurar que els nous nomenaments «posen punt final a una situació d'interinitat que no podia continuar» i que «contribuiran a la pacificació interna» del Cos de Policia.

La decisió va ser aprovada ahir després que es reunís a primera hora del matí i de manera extraordinària el Consell de Ministres. Els nomenaments van ser publicats ahir mateix en un BOPA especial.

Espot va reconèixer que la cúpula elegida no ha estat el primer plat, sinó que s'hi ha arribat després de buscar altres perfils. «No era fàcil trobar persones adequades en el projecte adequat» va precisar, reconeixent però que la «decisió s'ha pres després d'un període de reflexió més llarg del desitjat».

Peralba, que sumarà al sou de jubilació el que li correspon com a director –2.000 i 6.000 euros, una situació que no representa «cap contradicció» legal, segons Espot–, va demostrar la seva «vàlua» entre el 2007 i el 2009 «implantant un projecte i una concepció de seguretat», en clara referència a les patrulles de proximitat.

El ministre va afegir que quan va parlar amb ell per proposar-li el càrrec «de seguida vaig copsar una persona abastament capacitada» per a la responsabilitat. I va assegurar que la decisió del nomenament l'ha pres ell sol, sense que cap altre ministre hi hagi intervingut, com podria ser el cas d'Antoni Riberaygua, responsable de la Policia quan va ser ministre amb Albert Pintat i que casualment va nomenar aquesta mateixa cúpula directiva, a excepció de Lafoz, que ha intercanviat càrrec amb Teresa Ferreira. Aquesta darrera serà la cap de l'àrea tècnica.

El ministre va explicar que als nous càrrecs se'ls ha explicat «els principis rectors de la reforma en els complements de jubilació», el front obert que té el Govern amb els treballadors de l'administració pública però fonamentalment amb el Cos de Policia.

A més a més, Espot va afegir que la nova direcció haurà de transmetre «els valors propis de la policia entre els que hi ha la jerarquització i la disciplina, i que requereixen sobretot una direcció sòlida». També va justificar l'ampliació de les direccions adjuntes –passen de dues a tres– per la gran quantitat d'efectius que té el cos –uns 250 agents– i la necessitat que una de les direccions faci tasques sense funció operativa, més de coordinació, com serà el cas de Pere Gispert, va informar l'ANA.

Pel que fa als ja exdirectors, Jordi Lluís i Frederic Gutiérrez, han demanat formar part de comissions de serveis en llocs externs al Cos de la Policia. Tot i que Espot no ho va voler precisat, «hem de fer compatibles les necessitats del Cos de la Policia amb les seves», Espot no va descartar que aquests llocs fossin l'UIF i el 112 respectivament.

Uns sindicats vigilants / Ahir a la tarda, els representants del Sindicat de la Policia d'Andorra (SIPA), es va reunir per extreure les primeres valoracions dels nomenaments. El seu portaveu, Joan Comella, va manifestar que no s'esperaven una cúpula directiva amb els noms dels que ja havia exercit al Govern de Pintat, però que estan satisfets amb el desbloqueig de la situació, ja que començava «a ser un perjudici pel cos». Això sí, van alertar que seran «vigilants» amb aquesta direcció, perquè «l'històric ens diu que van cometre un seguit d'errors» quan eren directius amb Riberaygua i confien «que no es repetiran» . Comella va instar a la direcció a que comptin amb els sindicats i els facin partícips de les qüestions internes de la Policia.

Pel que fa a l'altre sindicat, el Col·lectiu de Funcionaris de la Policia (CFPA), van preferir no fer declaracions a l'espera d'una reunió propera per determinar una postura conjunta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT