PUBLICITAT

El Parc dels Búnquers de Martinet descobreix la Línia P

  • Consisteix en una línia defensiva, envoltada durant molts anys pel secret militar
  • Havia d'impedir que forces invasores travessessin els Pirineus els anys quaranta
EL PERIÒDIC
MARTINET

Periodic
Un dels búnquers. Foto: ACN / FERRAN GARCIA

El Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà posa al descobert la Línia P, una línia defensiva, envoltada durant molts anys pel secret militar, que es va construir als anys quaranta i que havia d'impedir que forces invasores travessessin els Pirineus. El Parc mostra als visitants algunes de les fortificacions de ciment armat que van quedar oblidades en el temps. La Línia P s'estenia des del Cap de Creus fins al País Basc i havia d'estar formada per 10.000 búnquers, dels quals només se'n van construir entre 4.000 i 5.000.

El Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà està pensat per visitar-lo acompanyat d'un guia en bona part del recorregut, explica la responsable del parc, Assumpta Pasqual, en declaracions a l'ACN. Tot i això, matisa Pasqual, permet al visitant de conèixer altres elements del parc "de manera lliure". El parc està format per quatre parts: en la primera part és troba el centre de visitants, on es veuen tres audiovisuals en què es dóna el context històric en el qual va ser construïda la Línia P i com va afectar els habitants de la zona. En una segona part es visita el Búnquer del Cabiscol, format per una sèrie de galeries subterrànies que comuniquen diferents búnquers. La tercera part la forma un búnquer preparat per acollir artilleria pesant. I a l'última part, formada per la Roca de la Mel, es visita un búnquer excavat directament a la roca i que mai es va finalitzar.

Així, el recorregut permet visitar un total de vuit búnquers de diferents tipus, com ara punts de combat, punts d'artilleria o nius de metralladores, i endinsar-se fins i tot en un entramat de galeries subter- rànies connectades entre si. No s'ha oblidar, diu Pasqual, que les instal.lacions de la Línia P "mai no van arribar a ser utilitzades i que ni tan sols es van arribar a armar". Tot i això, se sap que l'exèrcit espanyol en va fer el manteniment fins ben entrats els anys 60.

Pasqual També explica que la màxima activitat constructora es va concentrar entre els anys 1945 i 1947, de quan daten els búnquers del parc, i que a partir de l'any 1948 el pressupost es redueix i moltes de les obres previstes no s'acaben.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT