PUBLICITAT

Tot a punt per a la gran estrena d'aquesta nit

  • Una trentena d'actors desafien la força de la gravetat durant una seixantena de minuts per explicar que Andorra és terra d'acollida
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un dels números de l'espectacle Scalada que el Cirque du Soleil produeix al parc Central, ahir Foto: ÀLEX LARA

Ahir a la nit l'espectacle Scalada, que el Cirque du Soleil porta a Andorra aquest estiu, va superar la primera prova de foc: l'assaig general. I a partir d'avui i fins el 3 d'agost, si la meteorologia ho permet, cada dimarts, divendres i dissabte, a les deu de la nit, la màgia del Cirque tornarà a operar a la capital. Seran 10 representacions d'un espectacle inèdit i especialment concebut per a Andorra que narra la història d'amor entre les quatre estacions de l'any i els estiuejants. L'escenografia, la música, el vestuari i el maquillatge s'inspiren en els colors i els contrastos del paisatges andorrans. Una trentena d'actors van explicar per primera vegada tota la història d'Scalada, amb increïbles acrobàcies davant una nodrida assistència de públic, veïns i col·laboradors no van faltar a la preestrena. Els artistes van evolucionar amb l'ajuda de suports i disciplines diferents (cordes elàstiques, patins, bicicleta acrobàtica, bungee ski i slackline) per explicar al públic la seva percepció d'Andorra, en una ambientació molt aconseguida amb estructures sòlides i transparents que es transformen segons l'estació de l'any evocada, ja sigui primavera, estiu, tardor o hivern.

Un dels creadors de l'espectacle, el canadenc, Bastien Alexandre, explicava fa uns mesos que la implicació de la companyia va més enllà de l'entreteniment per participar en una iniciativa que troba lloable. I va anunciar que «no ens allunyarem gaire del què som i l'espectacle s'inscriurà en les nostres arrels». De fet, l'assaig d'ahir va confirmar que és un espectacle acrobàtic, amb una gran quantitat d'energia i també molta humanitat. I és que per als actors i creadors del Cirque du Soleil «l'important és relatar una història a través de l'evocació i de les actuacions. Però, encara que expliqués els números i les acrobàcies, no seria capaç de transmetre el sabor de l'espectacle». Alexandre va insistir en l'esforç del Ministeri de Turisme. Un esforç que s'entén des de la companyia, defensora de valors socials i cívics, perquè el Cirque du Soleil també és el Cirque Citoyen (circ ciutadà) i com a tal, aspira a posicionar-se en la comunitat com actor responsable de canvi, en tots els àmbits. Així, més enllà de la vocació artística, la companyia participa en multitud de projectes amb l'ànim de millorar el dia a dia de moltes persones. En quant a l'espectacle que el públic veurà aquesta nit al parc Central, relata una història d'amor entre Andorra i les persones que la visiten. El títol, Scalada, sintetitza molt bé aquesta relació màgica entre les persones i el lloc, amb la silueta que dibuixen a l'horitzó els pics escarpats del nostre paisatge.

Un projecte a mida

Desmentint que l'espectacle dissenyat per a Andorra fos petit, Alexandre va explicar que es tracta d'un projecte complex que requereix molta planificació. «Venim de molt lluny per portar els artistes i també hem de considerar l'altitud», va argumentar i va concloure que es tracta d'un gran repte. També va insistir en que Andorra és inspiració. L'espectacle es va imaginar aquí i no per al lluïment de la companyia, sinó per la oportunitat de participar en una bona causa, com és atraure visitants. I va recordar que el Cirque du Soleil ja viu de la seva reputació i que per tant, «és un honor haver estat convidats a participar en un repte com aquest i per a un país que inverteix molt en tot el que fa per al turisme i que creu en nosaltres».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT