PUBLICITAT

Les Valls del nord reformulen l'escola d'art, des d'ara La Capsa

  • L'objectiu és fomentar l'intercanvi i superar el «concepte escolar», diu la directora
C. G. / A. L.
ORDINO

Periodic
Entrada de l'extensió ordinenca de l'Escola d'art de les Valls del Nord, des d'aquest curs, La Capsa Foto: TONY LARA

La Capsa, espai de creació. Aquest serà en endavant el nom de l'Escola d'art de les Valls del Nord. L'acord es va aprovar ahir en el ple del comú d'Ordino i tindrà efecte de forma immediata a les dues extensions que té la (fins ara) escola a la Massana i Ordino. De fet, el pròxim curs arrencarà el 9 de setembre sota el nou «concepte» que la directora, Rosa Mujal, pretén reflectir amb aquest canvi de denominació. Ras i curt: superar les connotacions acadèmiques, horàries i curriculars que incorpora el terme escola i substituir-la per un concepte més dinàmic, més lúdic, més participatiu, més informal i –vinga, diguem-ho– menys encarcarat. Per dir-ho ambles exactes paraules de Mujal: «No volem ser la clàssica escola oberta de 3 de la tarda a 10 de la nit on l'alumne es limita a anar per pintar el quadre que després penjarà al saló de casa».

¿Quin és el model que la Massana, Ordino i la directora tenen doncs al cap? Convertir el que d'ara en endavant anomenarem La Capsa és un viver, un lloc d'acollida i d'intercanvi per a artistes i creadors «on passin coses i es proposin coses». En un «centre de creació», que per això mateix s'ha escollit com a cognom de l'invent. Una capsa on l'artista (o aprenent d'artista) podrà trobar de tot –artísticament parlant, és clar– i d'on podrà sortir de tot. Tot plegat es traduirà, avança Mujal, en uns cursos que de fet no seran cursos, perquè l'objectiu és abandonar la cotilla temporal de l'any escolar –de setembre a juny, amb les vacances de Nadal i Setmana Santa– i «estar actius tot l'any».

Canvia també l'enfocament de les matèries. Fins ara se n'impartien quatre –pintura, dibuix, ceràmica i ftografia– segons un pla d'estudis diguem-ne tradicional. En endavant no s'impartiran cursos sinó tallers. I la intenció és oferir-ne un ventall com més ampli millor i tenint sempre en compte les demandes dels alumnes –i la disponibilitat dels professors (o monitors, és clar). Anem al gra: el curs –o l'any, és clar– començarà amb classes de plàstica, dibuix, pintura i fotografia, com fins ara, per donar donar continuïtat al pla pedagògic que havien seguit els alumnes dels anys anteriors. Segueixen com a professors la mateixa Mujal –de les tres primeres matèries– i Eduard Comellas –Club Foto– però en canvi cau del claustre Joan Canal, fins ara professor de ceràmica però que per motius personals ha hagut de deixar La Capsa. Amb tan mala fortuna que la direcció no ha pogut trobar-ne un substitut. Una llàstima perquè les instal·lacions d'Ordino, ubicades al subsòl del Centre esportiu, es van estrenar el 2010 amb un taller de ceràmica nou de trinca que inclou cabina d'esmaltar i forn elèctric.

Taller sota demanda / L'autèntica revolució, on es reflecteixen tant les intencions com l'abast de la revolució que suposa la mort de l'Escola d'art i el naixement de La Capsa, és en l'oferta de tallers que Mujal vol convertir en el fet diferencial de l'Espai de creació. Ja n'hi ha mitja dotzena de lligats, alguns dels quals de ben pintorescos: artteràpia, que impartirà Eva Martínez, Zoe; patchwork, aerografia, restauració de mobles, bijuteria i, atenció, washi tape, tècnica de decoració a base de paper adhesiu d'origen japonès i l'últim crit en la matèria. Doncs a Ordino en podran aprendre les beceroles.

De moment –ja s'ha dit– n'hi ha sis de tancats, que es començaran a impartir a l'octubre. Però la intenció és obrir-ne de nous segons les inquietuds i les demandes dels alumnes. Una altra novetat no menys important té a veure amb les condicions econòmiques: si fins al curs passat els alumnes havien de satisfer una matrícula de 63 euros –a banda de les mensualitats de 45– a La Capsa s'ha eliminat també el concepte matrícula. Simplement, no n'hi ha. L'alumne abonarà una mensualitat que fregarà els 50 euros i prou.

Fins aquí, els canvis que tenen a veure amb el vessant diguem-ne acadèmic. Però La Capsa vol anar una mica més enllà –ja s'ha dit– i convertir-se en una mena de cau artístic, un punt de trobada i un centre generador d'idees i d'experiències. Per això programarà de forma regular exposicions d'artistes emergents –un aparador absolutament necessari ara que ja no queden sales que s'atreveixin amb els artistes de casa, o que només ho fan de forma esporàdica i testimonial, perquè no sigui dit– i jornades de debat on el leit motif serà la participació i l'intercanvi.

La Capsa, espai de creació, constitueix en fi un pas més en el procés d'adaptació als nous temps i a la nova conjuntura engegat el 2010, quan Ordino i la Massana van unificar els respectius centres en una sola Escola d'art –la de les Valls del Nord– i que es va escenificar amb la inauguració del nou equipament ordinenc, que triplicava la superfície i incrementava tant els horaris com l'oferta formativa. També va ser aleshores quan Mujal va assumir la direcció de la nau. El cop de timó que li ha donat aquest curs –fruit d'una reflexió conjunta amb els comuns, diu– ha de servir per acostar l'equipament al ciutadà i adaptar-se de forma personalitzada a unes necessitats canviants. Sobre el paper, La Capsa pinta bé. Potser massa i tot. Ara caldrà veure com responen els clients.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT