PUBLICITAT

Encamp defensa les vaquetes i vol el mateix tracte per a la burricada

  • El cònsol es mostra sorprès amb la resolució i no descarta apel·lar la prohibició de fer l'espectacle
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un jove agafa una vaqueta, durant l'espectacle celebrat el passat 22 de juny a Encamp Foto: ANIMANATURALIS

El Govern ja s'ha pronunciat respecte a la demanda efectuada per les associacions Apapma i Laika, contra l'esdeveniment de les vaquetes celebrat a Encamp en el marc de la Festa Major del passat juny. Tal i com es fa constar a la resolució de l'Executiu, en nom del Departament d'Agricultura, cara el futur es resoldran desfavorablement les sol·licituds de celebració d'espectacles de vaquetes o de característiques similars. La resposta ha causat sorpresa a la parròquia organitzadora, tant dins el Comú com a la Comissió de Festes d'Encamp, organitzadora de l'acte de la discòrdia. Tots dos van coincidir ahir a reclamar que si es prohibeix aquest esdeveniment s'hauria de ser igualment estricte amb d'altres similars com la burricada de Santa Coloma o fins i tot el concurs de gossos d'atura que se celebra cada juliol a Canillo.

Així ho va expressar el cònsol d'Encamp, Jordi Mas: «Amb la burricada i el concurs de gossos d'atura els animals també estan estressats», va assegurar. El cònsol va afegir que està «sorprès» i que no entén la resolució del Govern. Amb el text a la mà ara tocarà estudiar quin serà el pas a seguir per part de la corporació. No descarten, en cap cas, apel·lar la resolució. Tal i com indica el text, tenen 13 dies hàbils per a fer-ho. Si realitzessin el pas i el Govern no es pronunciés durant els posteriors dos mesos, «el recurs s'entendrà desestimat», exposa el text.

Per la seva banda, des de la Comissió de Festes d'Encamp van compartir la sorpresa manifestada pel Comú i fins i tot van anar més enllà, ja que van expressar una gran indignació per tot aquest afer. «Si s'ha vulnerat la llei, també ho fa la burricada de Santa Coloma», van manifestar, i també d'altres activitats relacionades com «el circ o el parc d'animals de Naturlàndia». «Els tenen tancats allà, nosaltres també els podem denunciar», va plantejar un dels membres de la comissió. Respecte a apel·lar la resolució, van assegurar que ells no faran res perquè això ha de ser feina del Comú.

En qualsevol cas, la indignació no permetrà que les vaquetes tornin l'any vinent. La resposta d'Agricultura és clara: es resoldrà «desfavorablement aquelles sol·licituds de celebració d'espectacles en els que intervinguin animals domèstics amb un objectiu de diversió, si les pràctiques de maneig o les condicions previstes de celebració de l'espectacle plantegen dubtes raonables sobre el respecte de les condicions de benestar animal previstes en la norma vigent».

La comissió té ara un any per decidir quin espectacle faran a la propera Festa Major, ara que les vaquetes han quedat en entredit. Ahir ironitzaven assegurant que celebraran una burricada.

S'han ferit sensibilitats / Segons s'informa a la resposta del Govern, «part dels espectadors van percebre negativament» l'esdeveniment, un aspecte que és contrari a la normativa vigent, la Llei de tinença i protecció dels animals del 2012. El Departament d'Agricultura informa al text que a més dels autors de la pròpia denúncia, d'altres també han manifestat el seu sentiment contradictori amb els actes que van veure.

Paral·lelament, a la resolució s'assegura que el personal del departament desplaçat fins al lloc de l'esdeveniment «en cap cas va constatar que es propinés cops de peu als animals i que l'únic moment en el que hi va haver contacte entre els participants i els animals es va correspondre amb uns breus segons essent expulsada immediatament del recinte la persona responsable d'aquest fet». Però en qualsevol cas, i per instantani que fos aquest succés, ja implicaria un patiment de l'animal i també una vulneració dels requisits que va demanar el departament quan va permetre a Encamp celebrar vaquetes. Entre aquests hi havia, a més de «l'evitar qualsevol contacte físic entre els participants i les vaques», un temps màxim d'estada dels animals al recinte, limitar l'ús de la pica elèctrica al mínim i «escollir acuradament les vaques en funció del tipus de participants presents per evitar incidents».

Pel que fa a les agressions als animals que denunciaven les associacions Apapma com Laika i que queden recollides a la resposta del Govern, des de la comissió van seguir negant ahir que hi hagués hagut cap agressió durant l'acte, «que ho demostrin amb imatges», van manifestar. Però les dues associacions van presentar fotografies en la demanda feta al juny, les quals ha tingut en compte el Govern a l'hora de plantejar la resolució final.

El motiu legal que va inspirar la demanda va ser l'article 7.1 de la llei, la qual prohibeix «l'ús d'animals en espectacles si els poden ocasionar sofriment o ferir la sensibilitat de les persones que els contemplen». Les dues entitats han defensat sempre que durant l'esdeveniment hi va haver patiment animal, ja que els participants «es van pujar sobre les vaquetes» i van aplicar a aquestes «descàrregues elèctriques».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT